Scena

"Doživljaji Bojane Bogavac" u Perjaničkom domu

0302bbogavac
I
zložba ilustracija, crteža i kolaža mlade umjetnice Bojane Bogavac biće večeras otvorena u Perjaničkom domu na Kruševcu u 19 časova.

"Doživljaji Bojane Bogavac" u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

Podgoričkoj likovnoj publici biće predstavljene ilustracije za dječije i knjige za odrasle, i radovi na slobodne teme, objedinjeni nazivom „Doživljaji Bojane Bogavac“.

Bojana Bogavac rođena je  1986. godine, a završila je specijalističke studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovne umjetnosti na Cetinju, u klasi Mila Grozdanića. Dobitnica je Godišnje nagrade za slobodni crtež (2007), kao i nagrade za izradu idejnog rješenja internet stranice FLU-a. Kao grafički dizajner i ilustrator, angažovana je u Zavodu za udžbenike u Podgorici od 2010. godine. Učestvovala je na brojnim izložbama, među kojima su: Bookill Fest (Novi Sad, 2013), Šutnja je LAŽ (Berlin, 2012), D – Day (Zagreb, 2011), Festival Sinestezija (Herceg Novi, 2011), Festival 216 dizajn (Kraljevo, 2011), Caffee „Berlin“ (Podgorica, 2011), Caffee „Marinaio“ (Kotor, 2011), KC Grad (Beograd, 2011), Noć muzeja (Podgorica, 2011), Treći svjetski bijenale studentskog plakata (Novi Sad, 2008), Umjetnost tipografskog oblikovanja (Podgorica, 2008).

0302bbogavac1- U radovima koji su nastali na slobodne teme, nenamjenski, kolaži Bojane Bogavac su bliski onome što je Volfgang Beker nazvao estetikom „novih divljih“. Uočljiv je uticaj nove kulture, rokenrola, naročito panka, muzičkih video spotova i horor filmova. Na tim kolažima je čovjek raspet između erosa i tanatosa. Čini mi se kao da Bojana na njima ispituje najdublje kutke čovjekovog bića. Kroz mrak i vedrinu, u bolu i zadovoljstvu. Međutim, ekspresivnost ovih radova izbjegava krupni gest i patos koje sama (arhetipska) tema i postupak na prvu loptu nameću. Upravo je suptilna ironija ono što ih karakteriše – zapisao je dramaturg Ljubomir Đurković u katalogu koji prati ovu izložbu.
Portal Analitika