Scena

Paradoks liberalizma na Sceni Studio CNP-a

2701kozailikoje
K
omad Edvarda Olbija „Koza ili ko je Silvija“ u režiji Danila Marunovića biće večeras i sjutra izvedena na Sceni „Studio“ Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 sati.

Paradoks liberalizma na Sceni Studio CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Uloge su povjerene Marku Baćoviću, Nadi Vukčević, Dejanu Ivaniću i Emiru Ćatoviću.

„Koza ili ko je Silvija“ je diplomska predstava ovog mladog stvaraoca, koji se već proslavio dokumentarnim i video radovima, a nastala je u saradnji sa Barskim ljetopisom i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Osim režije, Marunović potpisuje dizajn scene i izbor muzike. U autorskom timu su još Ivanka - Vana Prelević, kao asistent scenskog dizajna, Natalija Vujošević kao saradnik na kostimografiji, i Mirko Radonjić i Mili Malović koji su uradili dizajn svjetla.

- Riječ je o paradoksu u smislu da je liberalizam postao svoja suprotnost - nešto konzervantivno. Ovaj komad postavlja na zanimljiv način pitanje gdje su granice seksualnih sloboda, ko ih određuje i da li smo ostvarili limite u borbi za slobodu, da li je ova civilizacija došla u ćorsokak kada su slobode u pitanju, da li imamo pravo da i dalje proširujemo zonu tabua... Ko određuje da li imamo pravo na to i da li smo autocenzurom više ili manje civilizovani? Postavljamo pitanje: da li lik Martina Greja ima pravo na sodomiju ili nema?  Nema, naravno, ali Olbi nas na zanimljiv način vozi kroz tu priču i na kraju nas šokira stereotipima koje smo prihvatili – kazao je Marunović nakon premijere ovog komada.

Foto: CNP/D.Miljanić

Portal Analitika