Scena

"Egzistencija" se vraća na scenu CNP-a

2401egzistencija
D
uodrama „Egzistencija“, koju je po tekstu Edvarda Bonda režirala Radmila Vojvodić, biće sjutra izvedena na Velikoj sceni nacionalnog teatra od 20 časova.

"Egzistencija" se vraća na scenu CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

U koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i festivala Kotor Art, koja je rediteljkin autorski projekat, igraju mladi glumci Momčilo Otašević i Aleksandar Radulović.

- „Zašto“ pitanja su neobjašnjiva pitanja, jer odgovori vode do novih „zašto“. Ali, pitanja moraju dobiti odgovore – odgovori su egzistencijalno neophodni odraslima na isti način na koji su bili neophnodi djeci. I tako društvo odgovara na njih – ne objašnjava svijet već sebe. To ne znači da moć pruža odgovore tako što pravda ne pravdu društvenog poretka. I tako želja za pravdom vodi ka pravdanju nepravde. Postaćemo pravedni samo poštovanjem naše zajedničke nevinosti! Kao i sve ljudske tvorevine, i drama se može korumpirati, ali ona ne mora da bude takva. Ona može da bude prostor radikalne nevinosti i da govori jezikom pravde – posljednje su rečenice teksta Edvarda Bonda „Grube bilješke o pravdi“, monologa kojim se okončava „Egzistencija“.

Portal Analitika