Scena

„Vuna i kamen, sjever i jug“ Ideje Kasumović u Galeriji „Art“

1501ideja
I
zložba radova Ideje - Ide Kasumović, pod nazivom „Vuna i kamen, sjever i jug“, danas će svečano otvoriti prof. dr Jelisava Kalezić u podgoričkoj galeriji „Art“, u 19 sati.

„Vuna i kamen, sjever i jug“ Ideje Kasumović u Galeriji „Art“
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom biće predstavljeni predmeti čiju osnovu predstvlja vuna proizvedena u Crnoj Gori. To su odjevni i dekorativni predmeti: okovratnici, kaiševi, kape, šeširi, prsluci, pelerine, torbe, kao i pedagoška i terapeutska sredstva – igračke, pomagala za fizikalnu terapiju. Kao poseban dio, biće izložene slike koje su uradila djeca iz dnevnog centra „Oaza“.

Ideja Kasumović je rođena, odrasla i školovala se u Moskvi, gje je diplomirala na Moskovskom arhitektonskom institutu. Poslije završenih studija, došla je u Crnu Goru. Radila je kao projektant u Bijelom Polju, Moskvi i Budvi. Uporedo sa projektovanjem, bavila se i slikanjem, skulpturom, dizajnom enterijera i odjevnih predmeta. Posljednjih godina istražuje mogućnosti korišćenja vune kao materijala za likovno oblikovanje, a izložba „Vuna i kamen, sjever i jug“ nastala je na tragu tog istraživanja. Već godinu sarađuje sa dnevnim centrom „Oaza“ iz Bijelog Polja, razvijajući metodu rada sa vunom koju sprovode djeca ometena u razvoju.

Portal Analitika