Scena

Rajko Grlić gost "Zetskog doma"

1012grlic
J
edan od najznačajnijih savremenih hrvatskih filmskih stvaralaca Rajko Grlić biće gost u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, gdje će naredna dva dana biti prikazani njegovi filmovi u okviru programa Dani stvaralaca.

Rajko Grlić gost "Zetskog doma"
Portal AnalitikaIzvor

Za sjutra je najavljeno prikazivanje filma „U raljama života“ od 20 časova, dok je cetinjski teatar u četvrtak u istom terminu rezervisan za ostvarenje „Neka ostane među nama“.

Medijator programa je novinar Vuk Perović, koji će nakon projekcija voditi razgovor sa ovim višestruko nagrađivanim scenaristom i rediteljem.

Rajko Grlić rođen je 2. septembra 1947. godine u Zagrebu. Prvi, amaterski film napravio je sa 14 godina, a prvi nagrađeni film - sa 27 godina. Studirao je u Pragu od 1967. do 1971. godine, uronjen u intelektualna i politička previranja tadašnjeg Praškog proljeća, kao član studentskog štrajkačkog komiteta Praškog univerziteta u vrijeme sovjetske okupacije. Grlić je autor kultnih filmova, poput „Samo jednom se ljubi“, „Bravo, maestro“, „U raljama života“, „Za sreću je potrebno troje“. U trenutku raspada Jugoslavije, završavao je film „Čaruga“. Poslije raspada Jugoslavije odlazi u Los Anđeles, uz dugo odlaganu Fulbrajtovu stipendiju. Vraća se, pa opet odlazi da predaje na Univerzitetu u Njujorku. Zatim prelazi na Univerzitet u Ohaju, gde je i danas angažovan. Godine 1994. osnovao je filmsku školu Imaginarna akademija u Istri, škola za talentovane mlade ljude od Kazahstana preko Beograda, Tirane, Sarajeva, do Perua i Australije. Iz nje je izrastao Međunarodni filmski festival Motovun. Dugometražni dokumentarac „Novo, novo vrijeme“ o izborima u Hrvatskoj snimao je od novembra 1999. do februara 2000. godine, i je najambiciozniji je projekat ovog žanra ikada rađen u Hrvatskoj.

Iz Zetskog doma podsjećaju da su u okviru programa Dani stvaralaca od početka godine gostovali srpski reditelj Srđan Dragojević, zatim srpski filmski scenarista i reditelj Srđan Koljević, a nakon njih hrvatski muzičar, glumac i reditelj Darko Rundek.

Foto: kviff.com

Portal Analitika