Scena

Veče Miraša Martinovića u Biblioteci "Radosav Ljumović"

1012Martinovic
K
njiževno veče Miraša Martinovića biće sjutra održano u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, od 19 časova, u okviru 20. Decembarske umjetničke scene.

Veče Miraša Martinovića u Biblioteci "Radosav Ljumović"
Portal AnalitikaIzvor

O brojnim naslovima inspirisanim Crnom Gorom, govoriće Božena Jelušić i sam autor.

- Miraš Martinović je jedan od najistaknutijih savremenih crnogorskih književnika, pisac antičkih traganja i odjeka, suptilni pjesnik. Ono što ga čini prepoznatljivim na ex-Yu i širim regionalnim prostorima, su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovim romani: „Putevi Prevalisa” (preveden i objavljen u Italiji i Izraelu), „Otvaranje Agruviuma“ i roman „Teuta“, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena pozorišna predstava u režiji Slobodana Milatovića. Knjiga „Snovi u Doklei“ takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, osoben i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee, čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori – ističe se u najavi ovog događaja.

Martinović je član crnogorskog PEN-a i Matice crnogorske. Dobitnik je književne nagrade „Lazar Vučković“ i Oktobarske nagrade Herceg Novog.

Foto: cetinje-mojgrad.org

Portal Analitika