Scena

Debata „Ljevica juče, danas – Đilas“ u CNP-u

1012djilas
A
utorski projekat rediteljke Radmile Vojvodić „Everyman Đilas“ biće večeras i sjutra izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova.

Debata „Ljevica juče, danas – Đilas“ u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Večerašnje igranje ovog komada biće svojevrsna priprema za debatu pod nazivom „Ljevica juče, danas – Đilas“ koja će sjutra biti održana u Pres sali CNP-a, sa početkom u 12 sati. Time će početi ciklus razgovora „Debata u pozorištu“ u nacionalnom teatru.

- Ovaj niz otvorenih razgovora predstavlja platformu kojom želimo da pokrenemo javnu diskusiju povodom predstave „Everyman Đilas“ po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić.

Debatu želimo da vodimo i zbog stvarnosti koju pozorišna publika živi, kao i zbog želje da se pozorište zalaži za javni prostor i da je za njegov rad - kapacitet da govori društvu - nužan i interdisciplinarni pristup. Debata je nužna pozorištu, kao što je pozorište nužno društvu i zajednici u kojoj djeluje – ističu iz CNP-a.

Prema njihovim riječima, ciklus razgovora je zamišljen tako da pozorištu omogući dodatno djelovanje u javnoj sferi i da ono postane mjesto susreta, kritičkog i intelektualnog promišljanja društvenih pitanja - pitanja na koja zajednički možemo tražiti odgovore, kako u pozorištu koje stvaramo, tako i u debatama koje pokrećemo.

- Ciklus razgovora započinjemo debatom „Ljevica  juče, danas – Đilas“ koja za polazište ima citat Milovana Đilasa iz „Slutnje postokomunističkog haosa“: Ideje se često uspješnije prerušavaju od ljudi. Medijatori debate biće direktor CNP-a Janko Ljumović i dramaturškinja Borka Pavićević. U debati učestvuju: Lana Zdravković, teoretičarka, publicistkinja, politička aktivistkinja, kulturna producentkinja i umjetnica iz Ljubljane,  zatim Zlatko Paković, publicista i reditelj iz Beograda, i istoričar prof. dr Živko Andrijašević.

Podsjećamo, „Everyman Đilas“ je komad čiji je producent Janko Ljumović, tekst je dramaturški priredila Borka Pavićević, scenografiju osmislio Hans Georg Šafer, kostime Leo Kulaš, dok je muziku komponovao Žarko Mirković. Glavna uloga povjerena je Tihomiru Staniću, dok ostale igraju crnogorski glumci: Ana Vučković, Jelena Rakočević, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać - Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

Foto: CNP/D.Miljanić

Portal Analitika