Scena

Koncert gitaristkinje Jelice Mijanović na "Culturescapes" u Bazelu

0812balkans
C
rnogorska gitaristkinja Jelica Mijanović nastupiće sjutra u Bazelu u okviru projekta Culturescapes, koji je ove godine posvećen umjetnosti zemalja Balkana.

Koncert gitaristkinje Jelice Mijanović na "Culturescapes" u Bazelu
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru njenog solističkog konceta biće djela kompozitora koji žive u Crnoj Gori ili su odavde vode porijeklo, kao i djela stranih kompozitora inspirisana tradicionalnom crnogorskom muzikom. Niz od pet premijera počeće „Komadom“ Andreja Ristića, Kanađanina crnogorsko-poljskog porijekla, i sa dva stava svite „Pet retoričkih pitanja“ Tatjane Prelević, koja živi u Njemačkoj. Uslijediće djela inspirisana crnogorskom tradicijom: „Black Mountain“ australijskog kompozitora Harolda Gretona, Romansa za gitaru švajcarskog kompozitora turskog porijekla Turgaja Atamera, inspirisana pjesmom „Još ne sviće rujna zora“, i „Gora“ Iranke Golfam Kajam.

Prvi put pred švajcarskom publikom izvešće „Lago“ Lea Đokaja i Svitu br. 1 Filipa Gavranovića, čija je premijera bila u oktobru u Gracu, u okviru Green Guitar Festivala.

Koncert će zaokružiti djelima „Omar’s Fancy“ Dušana Bogdanovića, jednog od četiri najznačajnija svjetska savremena kompozitora za gitaru, i Cafe No. 5 Vojislava Ivanovića, izuzetno poznatog u regionu.

Culturescapes čija je ovogošnja tema zemlje Balkana, održava u više švajcarskih gradova od 19. oktobra do 13. decembra, sa raznovrsnim programom koji obuhvata 300 različitih događaja u kojima učestvuje oko 400 umjetnika iz zemalja Balkana. Na ovogodišnjem izdanju iz Crne Gore su još učestvovali književnik Andrej Nikolaidis, muzičar Rambo Amadeus, gitarista Šule Jovović i likovni stvaraoci Milena Jovićević i Zdravko Delibašić.

Portal Analitika