Scena

Koncert nikšićkog "Zahumlja" u podgoričkom KIC-u

0312zahumlje
H
ora KUD-a „Zahumlje“ iz Nikšića održaće sjutra koncert u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 20 časova, u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena.

Koncert nikšićkog "Zahumlja" u podgoričkom KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Program koncerta čini splet različitih kompozicija, među kojima će se naći tradicionalne i starogradske pjesme iz Crne Gore, naročito Podgorice, zatim makedonske i ruske narodne pjesme, kao i sedam evergrin numera, među kojima su „Hey, Jude“, „Oh, Happy Day“, „Let It Be“ i „California Dreamin'“. Hor će nastupiti uz pratnju narodnog i zabavnog orkestra „Zahumlje“.

Kako se ističe u najavi za ovaj koncert, horski ansambl „Zahumlje“ nekada je bio učesnik brojnih festivala u bivšoj Jugoslaviji, i gost u zemljama regiona i Italiji. Nakon skoro 25 godina pauze, hor je 2009. godine obnovio aktivnosti. Pod stručnim rukovodstvom profesora muzike Predraga Martinovića, nakon nepuna četiri mjeseca rada, hor je imao premijerni cjelovečernji koncert u Nikšiću. Uslijedili su pozivi za gostovanja u Beranama, Trebinju, Podgorici, Petrovcu i mnogim drugim mjestima. Danas ovaj ansambl na repertoaru ima oko 40 kompozicija: narodnih pjesama iz Crne Gore, starogradskih, makedonskih, ruskih i ciganskih pjesama, kao i 15 evergrin kompozicija. Uz hor, intenzivno rade dva orkestra - narodni i zabavni.

Portal Analitika