Scena

Kamerni sastav „MNE Muse“ sjutra prvi put pred publikom

2811mnemuse
D
esetočlani kamerni sastav MNE Muse, kojim rukovodi violinistkinja Tomoko Sagava, sjutra će se premijerno predstaviti publici na događaju koji u Crnogorskom narodnom pozorištu priređuje Crnogorska komercijalna banka.

Kamerni sastav „MNE Muse“ sjutra prvi put pred publikom
Portal AnalitikaIzvor

Članice Crnogorskog simfonijskog orkestra pridružile su se inicijativi neumorne Sagava, koja je ovdašnjoj publici već poznata po međunarodnom orkestru i horu Joy of Music, nastalih u protekle tri godine. Početkom juna one su se dogovorile da formiraju gudački ansambl koji će činiti samo žene.

- Od tada smo vježbale, kad god smo mogle, i sjutra imamo prvi nastup. Izvešćemo Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija i Rumunske igre Bele Bartoka u neobičnom aranžmanu, na granici sa elektronskom muzikom. Česti su orkestri u kojima većinu čine muškarci, dok su žene – obično – solistkinje. Mi smo malo „okrenule stvari“. Tako će naši solisti na ovom koncertu biti muškarci: Jevgenij Voronovski i Marko Simović – kaže Sagava za Portal Analitika.

2811mnemusemarkoOna nam dalje otkriva da je su već u planu imaju još nastupa, koji će uglavnom biti vezani za promociju diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori, jer je njen suprug zaposlen u Ambasadi Njemačke.

- Tokom Božićnog bazara koji se i ove godine organizuje u Šoping molu Delta City, s kratikim programom nastupaće prvo horom Joy of Music, a zatim i orkestar MNE Muse. Takođe, neke od članica ovog gudačkog ansambla biće angažovane i program u okviru proslave koju organizuje Ambasada Njemačke.

Iako volonterski radi sa svim ovim ansamblima, Sagava kaže da za sve ima vremena i da joj ništa teško ne pada.

- Sve je to muzika. A muzika je uživanje. Pored toga imam dobru podršku. Tako je Maja Popović iz KIC-a „Budo Tomović“ zaslužna za realizaciju ideje o osnivanju orkestra „Joy of Music“. Ona je bila ta koja me prva uvela i upoznala sa crnogorskom kulturom. Zatim me Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore, pozvao da se pridružim CSO, na čemu sam izuzetno zahvalna. Jer, upravo sam tu upoznala sve moje današnje prijatelje – zaključuje Sagava.

Nadamo se da će i ova njena ideja naići na dobar odziv publike, a možda i druge pokrenuti da svojim talentima obogate crnogorsku kulturnu scenu.

K.J.

Portal Analitika