Scena

Bar: Izložba fotografija Anta Bakovića i koncert dua Brajović - Nikčević

2211antob
N
ovembarske svečanosti povodom Dana opštine Bar ovog vikenda imaju izrazito umjetnički karakter, a večeras će biti priređena izložba i koncert.

Bar: Izložba fotografija Anta Bakovića i koncert dua Brajović - Nikčević
Portal AnalitikaIzvor

Večeras, u 18 sati, u Dvorcu kralja Nikole, biće otvorena izložba „Topolica u oku Anta Bakovića 1977-1990“ na kojoj će biti prikazano tridesetak crno-bijelih fotografija većeg formata, nastalih u ovom periodu. Kao hroničar grada, Baković je foto-aparatom bilježio svaki važniji događaj, a fotografije koje čine postavku povodom Dana opštine samo su mali dio njegove izuzetno bogate arhive. Autori izložbe su NVO Bar Info i Foto Studio Petović, a organizator Kulturni centar Bar.

Anto Baković je rođen u Splitu, a fotografijom je počeo da se bavi u šestom razredu osnovne škole, u Prizrenu, gdje je njegova porodica tada živjela. Profesionalno počinje njome da se bavi krajem šezdesetih godina, kada su mu prvi radovi objavljeni u „Slobodnoj Dalmaciji“. Od januara 1977. živi u Baru. Slobodni fotograf postaje 1986. godine, a dvije godine kasnije pokreće poznati foto-video studio „Yugophoto“. Uz Boška Mijovića, bio je prvi urednik fotografije „Barskih novina“ 1981. godine, a kao saradnik ovog lista radio je uz prekide gotovo 30 godina. Od nastanka sajta www.barinfo.me stalni je fotograf ovog portala, na kome je imao i nekoliko onlajn izložbi. U 35-godišnjoj karijeri, Bakovićeve fotografije objavljivali su svi važniji dnevni i revijalni listovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

2211brajovicnikcevicSat vremena nakon otvaranja izložbe Bakovića, biće na istom mjestu upriličen koncert barske gitaristkinje Bojane Brajović i flautiste Borisa Nikčevića. Riječ je o nastavku turneje dvoje crnogorskih umjetnika, ujedno prvi koncert kojim se obilježava 30 godina barske Muzičke škole. Do sada je Brajovićevu i Nikčevića imala priliku da čuje publika u Beranama, Petrovcu, Kolašinu, Pljevljima, Nikšiću, Tivtu i Ulcinju, a zakazana su i gostovanja u Kotoru i na Cetinju. Na programu su djela Džona Doulenda, Georga Fridriha Hendla, Dejvida Lejsnera, Astora Pjacole, Roberta Di Marina, Fransisa Pulanka i Lorana Butroa.

Boris Nikčević je diplomirao flautu na Muzičkoj akademiji u Podgorici, u klasi Miodraga Azanjca, a potom se usavršavao u rodnoj Francuskoj, na Konzervatorijumu u Versaju, kod Žan Mišela Varaša. Tamo je redovno nastupao kao solista, u kamernim ansamblima i kao orkestarski muzičar, i predavao na konzervatorijumima „Rahmanjinov“ u Parizu, „Klod Debisi“ u Korbej-Esonu i muzičkim školama u Gijankoru i Pleziru. Snimio je prvi CD za flautu i gitaru u Crnoj Gori „Cafe“ sa gitaristom Srđanom Bulatovićem. Osnivač je Asocijacije flautista Crne Gore, čiji je predsjednik od 2009. godine.

Bojana Brajović je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi Vere Ogrizović, kao prvi crnogorski diplomirani gitarista u Crnoj Gori. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima i usavršavala se na seminarima kod eminentnih svjetskih gitarista Dijensa, Andija, Karamazova, Hopstoka. Nastupila je na brojnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Italiji. Sarađivala je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i svirala u kamernim ansamblima. Od 2006. godine je predsjednica Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore - Argus, koje već deset godina organizuje nastariji festival klasične gitare u Crnoj Gori, Bar Guitar Fest.

Portal Analitika