Scena

Njemački "Gob Squad" otvara MIT Fest na Cetinju

1411gobsquad1
Nj
emačka alternativna pozorišna trupa Gob Squad otvoriće sjutra prvo izdanje Montenegro International Theatre Festivala na Cetinju izvođenjem performansa „Super Night Shot“ u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“, sa početkom u 20 časova.

Njemački "Gob Squad" otvara MIT Fest na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Program ovogodišnjeg „nultog“ MIT Festa, koji će trajati do 21. novembra, činiće predstave, koncerti, projekcije i promocije novih drama mladih crnogorskih stvaralaca.

Internacionalna umjetnička grupa Gob Squad iz Njemačke, postoji od 1994. godine, a njihov rad se temelji na zajedničkom ispitivanju performansa, medija i novih tehnologija.

1411gobsquad2- „Super Night Shot“ je magično noćno putovanje kroz ulice. Puno neočekivanih iznenađenja, u kojim publika postaje zvijezda filma. Performans grupe Gob Squad pokušava da uzdigne banalnost svakodnevice do glamura i sjaja na velikom ekranu blokbastera. Grad postaje filmski set, mjesto gdje grafiti, automobili i zgrade postaju rekvizita i scenografija, a svaki prolaznik potencijalni prijatelj, ljubavnik ili heroj. Zvuk se uživo miješa sa jakim elementima filmske muzike. Rezultat toga je performans koje je na pola puta između pozorišta i filma koji govori o našem odnosu prema gradskoj sredini – navodi se u najavi ostvarenja njemačke trupe.

Kako naglašavaju iz „Zetskog doma“, pozorištna grupa Gob Squad je proteklih dana održala radionice sa diplomiranim glumcima, rediteljima, dramaturizma i studentima Fakultetima dramskih umjetnosti sa Cetinja.

1411kakorastuU pozorišnom segmentu programa MIT Festa, sjutra će subotičko pozorište „Kosztolanyi Dezso“ nastupiti sa komadom „One-Girl Show“, u režiji Andraša Urbana. U utorak, 19. novembra, biće izvedena produkcija Kotor Arta „Kako rastu veliki ljudi - Njegoš za djecu“, autorsko ostvarenje reditelja Petra Pejakovića i glumaca Miša Obradovića i Slaviše Grubiše. Dan kasnije, Nacionalni teatar iz Temišvara igraće „No Dogs Allowed“ u režiji svjetski poznatog argentinskog reditelja Rodriga Garsije, a MIT Fest će zatvoriti  predstava „Žabar“ „Zetskog doma“.

Segment manifestacije Promo fest je takmičarski i predstavlja nove dramske tekstove crnogorskih autora, i u okviru njega će biti čitani „Drugo mjesto“, „Kalina proces“, „Idemo na Mars“, „Kirka“, „Leptir“ i „Fiktivni poljubac“. Najbolji tekst, po izboru publike, biće proglašen na zatvaranju festivala.

1411jagodeU programu festivala su i koncerti grupe „Grossman“ i Vanje Muhović, projekcija filma „Jagode“ u režiji Jelene Milošević i produkciji Montenegrofilma, dok će Endi Igl voditi radionicu zatvorenog tipa „Samoodrživost i umjetnost – biznis model za kulturu u 2015. i dalje“ u organizaciji Britanskog savjeta.

Kraljevsko pozorište sa Cetinja je je producent i organizator MIT Festa, koji su podržala ministarstva kulture, turizma i održivog razvoja i saobraćaja, zatim Opština Cetinje, stranih ambasada koje su imale svoja poslanstva na Cetinju, uz podršku Gete instituta i Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, kompanija „13. jul – Plantaže“, Pivara „Trebjesa“ i „Roda“.

Portal Analitika