Scena

"Svirač iz Hamelna" ponovo na sceni KIC-a

0411svirac
K
antata za djecu „Svirač iz Hamelna“ koju izvode učenici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice, biće sjutra reprizirana u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 19 časova.

"Svirač iz Hamelna" ponovo na sceni KIC-a
Portal AnalitikaIzvor

Izvođenje djela savremenog njemačkog kompozitora Gintera Krečmara, predstavlja umjetnički projekat koji se realizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Njemačke u Crnoj Gori, a u okviru koncertnog ciklusa „Mladi i muzika“ podgoričkog KIC-a, koji je i producent koncerta.

Krečmarevo djelo će izvesti vokalno-instrumentalni ansambl učenika Škole „Vasa Pavić“. Kamerni hor pripremila je Zorana Latković, profesorica solo pjevanja i kamerne muzike, a čine ga Olja Šaranović, Anja Šaranović, Jovana Jokić, Nataša Jovović (I glas); Olja Perunović, Ksenija Stevović, Bojana Radović, Sara Đurišić, Ksenija Bjelica (II glas) Jovana Vučević, Vladimir Ćabak,Filip Ćabak, Filip Vešović i Milan Bukilić (III glas). Solističke dionice imajuVladimir Ćabak, kao svirač na fruli, i Milan Bukilić kao noćni čuvar. Pratiće ih orkestar koji čine su Maša Raičević, Emrah Lekić, Dušan Obrenović, Neda Stojkanović, Luka Perazić (I violina), Sara Gavranović, David Baban, Katarina Bogićević, Jana Radunović (II violina), Teodora Ćalić, Milica Vukčević, Staša Jovović, Sofija Krivokapić (viola i III violina), Kosta Popović, Lana Obrenović(violončelo), Aleksandra Trifunović (kontrabas) i Alida Crnovršanin (flauta). Narator je Jovana Jaramaz, a orkestar je pripremila i njime će dirigovati Irena Vuković, profesorica dirigovanja. Scenski pokret je osmislila Viktorija Strugar, a scenografiju Marko Lukovac.

„Svirač iz Hamelna“ je kantata za djecu koju je komponovao njemački kompozitor Gunter Krečmar (1929-1986), poznat po stvaralaštvu za djecu, dok je autor libreta Helmut Maslo. Oni su u muzičko-scensko djelo pretvorili legendu o sviraču koji je njemačkom gradu Hamelnu ponudio svoju pomoć kako bi se grad oslobodio najezde pacova. Pošto su ga stanovnici odbili, on svojom muzikom očara djecu Hamelna i zauvijek ih odvede ih iz grada.

Portal Analitika