Scena

Filmovi četvorice crnogorskih dokumentarista na festivalu u Lajpcigu

3010dokumentarni1
D
okumentarni filmovi koje potpisuju Branko Baletić, Danilo Marunović, Momir Matović i Vladimir Todorović, biće prikazani u okviru 56. Međunarodnog festivala DOK Lajpcig, koji se do 3. novembra održava u tom njemačkog gradu.

Filmovi četvorice crnogorskih dokumentarista na festivalu u Lajpcigu
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Ministarstva kulture, aktuelna crnogorska ostvarenja biće predstavljena u okviru ciklusa novih dokumentarnih filmova s područja jugoistočne Evrope.

- Riječ je o inicijativi producentske kuće „Restart“ iz Zagreba, u saradnji sa Hrvatskim audiovizualnim centrom, u cilju ostvarivanja većeg vizibiliteta savremene produkcije dokumentarnog filma iz regiona jugoistočne Evrope, na jednom od najvećih festivala dokumentarnog i animiranog filma u Evropi. Osim u zajedničkom katalogu, filmovi će biti  promovisani putem trejlera i fragmenata materijala u postprodukciji – navode iz ministarstva.

3010dokumentarni

Takođe se precizira da će, prema raspoloživosti crnogorskih dokumentaraca koji zadovoljavaju kriterijume za učešće na festivalu, biti predstavljeni: „Noć skuplja dva vijeka - Njegoš, jedna biografija“ Branka Baletića, „Lud za tobom“ Danila Marunovića, „Opstajanje, duh, dah“ i „Jedan dan života“ Momira Matovića, kao i „Struktura stijene“ Vladimira Todorovića.

Partneri crnogorskom Ministarstvu kulture u ovom projektu su Bugarski nacionalni filmski centar, Filmski centar Srbije, Slovenački filmski centar, Makedonski filmski fond, i Balkan Documentary Centar iz Bugarske.

Portal Analitika