Scena

Radovi Đorđija Boljevića u Umjetničkom paviljonu

1710boljevicdj
S
amostalna izložba akademskog slikara Đorđija - Bata Boljevića biće u subotu otvorena u podgoričkom Umjetničkom paviljonu u 20 časova.

Radovi Đorđija Boljevića u Umjetničkom paviljonu
Portal AnalitikaIzvor

Radovi su nastali kombinovanom tehnikom na platnu i papiru. Izložbu, koja će se u ovom prostoru nalaziti do 5. novembra, otvoriće istoričar umjetnosti Marko Pavlović.

Đorđije - Bato Boljević je rođen 19. marta 1973. godine u Podgorici. Diplomirao je 1996. godine na odsjeku za grafiku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Anke Burić. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine. Pored grafike, bavi se slikarstvom i crtežom. Samostalne izložbe imao je u Budvi, Kotoru, Podgorici, Beogradu, Petrovcu i Nikšiću. Izlagao je i na brojnim kolektivnim izložbama, od kojih su najznačajnije u Budvi, Tivtu, Kotoru, Podgorici, Beogradu, Mađarskoj, Bugarskoj, Španiji, Belgiji. Živi i stvara u Budvi.

- Boljevićev potez je gestualan, egzaltiran, silovit, on prenosi emociju u njenom najizvornijem obliku. Njegova platna nastaju gotovo ritualno, ona su produkt ekspresionističke ekstaze koju umjetnik proživljava prilikom samog čina stvaranja; često se iz jednog automativnog poteza četkom ili olovkom pokreće lavina akumuliranog, najdubljeg unutrašnjeg sadržaja koji je saopšten neposredno i bez uljepšavanja – zapisala je istoričarka umjetnosti Ana Ivanović o radovima Bata Boljevića.

Portal Analitika