Scena

8. NGF: Prvi takmičarski dan i nastup Lovra Peretića

0410ngf
T
akmičarski dio 8. Nikšić Guitar Festivala počeće sjutra u nikšićkoj Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u 11 časova, a u istoj sali će od 20 časova nastupiti mladi zagrebački gitarista Lovro Peretić.

8. NGF: Prvi takmičarski dan i nastup Lovra Peretića
Portal AnalitikaIzvor

U prvoj etapi dvodnevnog takmičenja, čije će finale biti održano u nedjelju uz direktan prenos na Televiziji Atlas, prijavljeni takmičari će izvoditi slobodan program u trajanju do 15 minuta. Žiri, koji će činiti domaći i internacionalni eminentni umjetnici i pedagozi, odlučiće koja tri kandidata će se takmičiti na finalnoj večeri, u nedjelju od 21.15 časova. Ukupan fond nagrada ove godine je u vrijednosti 13.000 eura, a prvonagrađeni dobija gitaru Andreasa Marvija iz Granade, uz obezbjeđivanje koncerata sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, i na festivalima u regionu i Austriji. Druga nagrada je gitara Slavka Mrdalja, čija je vrijednost 4.000 eura, dok će dobitnik treće nagrade imati obezbijeđeno učešće na festivalima u Grožnjanu i Nikšiću tokom naredne godine.

Lovro Peretić, talentovani student Muzičke akademije u Zagrebu, održaće sjutra solistički koncert u dvorani Muzičke škole u Nikšću, sa početkom u 20 časova.

Izvešće program koji čine djela Baha, Vertmilera, Šuleka, Ponsa, Koste, Njatalija, Rodriga i Pujola.

Lovro Peretić rođen je 1995. godine u Zagrebu, gdje je završio Glazbenu školu „Pavle Markovac“ u klasi profesora Dževdeta Sahačije, a sada studira Muzičku akademiju u klasi profesora Darka Petrinjaka. Jedan je od vrsnih hrvatskih gitarista najmlađe generacije, koji je nagrađivan na brojnim takmičenja za soliste i kamerne sastave u Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj. Nastupao je u Moskvi, zatim sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zagrebačkim solistima, i kroz međunarodni projekat organizacije EMCY održao niz koncerata u Austriji i Njemačkoj. Učestvovao je, pored ostalih, na seminarima Ane Vidović, Maroja Brčića, Zorana Dukića, Stefana Trifana, Gija Denela, Gorana Krivokapića i Ištvana Remera.

Portal Analitika