Scena

„Bivši običan život“ uskoro u Podgorici

0310jovanavujanovic
R
adovi mlade podgoričke umjetnice Jovane Vujanović dio su regionalne izložbe „Ex-Ordinary“ koja će večeras biti otvorena u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu, prenosi portal SEECult.

„Bivši običan život“ uskoro u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Cilj izložbe, koja će biti otvorena do 13. oktobra, jeste da kroz mrežu pojedinačnih priča i mišljenja, gradi novo i u potpunosti subjektivno, tumačenje savremenih lokalnih društava.

Nakon Sarajeva, sedam stvaralaca čiji radovi tematizuju ono što je nekada bio jedinstveni geografski, društveni i kulturni prostor, predstavlja se likovnoj publici u glavnom gradu Srbije.

- Kroz individualna viđenja neposrednog okruženja, izložba „Ex-Ordinary“ inicira brojna pitanja i teme o tranzicionim procesima, novim socijalnim, ekonomskim i političkim okolnostima na prostorima nekadašnje zajedničke države. Kustosi Ljiljana Karadžić (Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica), Branka Vujanović (Collegium artisticum, Sarajevo), Elena Veljanovska (Kontrapunkt, Skoplje), Ivana Meštrov (Slobodne veze, Zagreb), Ljuljzim Zećiri (Te Dudi, Priština), Miha Colner (Photon, Ljubljana) i Miroslav Karić (Nezavisna asocijacija „Remont“, Beograd), odabrali su za izložbu radove Jovane Vujanović iz Podgorice, Dritona Seljmanija iz Prištine, Đorđa Jovanovića iz Skoplja, Ivana Hrkaša iz Sarajeva, Maje Smrekar iz Ljubljane, Nemanje Nikolića iz Beograda i Tee Hatadi iz Zagreba. Odabrani radovi bave se fenomenologijom prostora i antroplogijom osjećanja, kao i devijacijama sjećanja i anticipacijama budućnosti – stoji u katalogu izložbe, koju organizuje „Jugokoncert“ u okviru projekta „No Borders – No Nations“.

Ovaj umjetnički projekat pokrenuo je regionalni „Orkestar bez granica“ (No Border Orchestra) na čijem je čelu Premil Petrović, a koji je ljetos nastupio u Kotoru i Herceg Novom.

Izložba je realizovana uz podršku programa „Kultura“ Evropske unije, a ugostiće je još izložbeni prostori u Podgorici, Skoplju, Prištini, Zagrebu i Ljubljani.

Foto: seecult.org

Portal Analitika