Scena

Sjutra počinje 8. AVI Fest: Kratki filmovi Gilića i njemačke škole u KIC-u

0310AVI2013
O
vogodišnji Festival alternativnog video izraza – 8. AVI Fest biće sjutra zvanično otvoren koncertom Rada Rapida i sastava „Zoon politikon“ u podgoričkom „Montenegro pabu“, od 21.30 časova.

Sjutra počinje 8. AVI Fest: Kratki filmovi Gilića i njemačke škole u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Festivalski program počinje u subotu segmentom „Retrovizor“. Tako će publika u DODEST-u od 20 časova imati priliku da pogleda ostvarenja jednog od najznačanjijih filmskih stvaralaca regiona – kratke filmova Vlatka Gilića. Sat kasnije, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće prikazana domaća ostvarenja pristigla na konkurs za najbolji kratki film.

U nedjelju će od 20 časova u DODEST-u biti predstavljeni odabrani radovi umjetnika iz Njemačke, koja je u centru ovogodišnjeg programa Zemlja-gost. Velika sala KIC-a biće od 21 čas mjesto predstavljanja filmova inostrane takmičarske selekcije.

- Na konkurs za domaću selekciju pristiglo je petnaest radova, od kojih je devet uvršteno u takmičarski program. Za inostranu selekciju, smo imali na raspolaganju dvadesetak radova od kojih se četrnaest takmiči za nagaradu. Radove njemačkih autora za program Zemlja gost obezbijedili smo u saradnji sa Njemačkom asocijacijom stvaralaca kratkog filma AG Kurz Film iz Drezdena – saopštili su organizatori.

Nakon završetka zvaničnog dijela programa, biće proglašeni pobjednici i uručene nagrade Zlatni vrabac. Biće dodijeljene nagrade najboljima po izboru publike i stručnog žirija, kojeg čine filmski teoretičar dr Maja Bogojević, pozorišni reditelj Slobodan Milatović i filmski reditelj Branko Baletić. Organizatori takođe ističu da će ove godine laureati u domaćoj selekciji dobiti i novčanu nagradu.

Partner u organizaciji 8. AVI Fest-a je KIC „Budo Tomović“, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Crne Gore.

Portal Analitika