Scena

CNP sa „Post scriptumom“ na 47. BITEF-u

1209postscriptum
C
rnogorsko narodno pozorište učestovaće sa dramom „Post scriptum“, koju je prema djelima Danila Kiša adaptirala i režirala Varja Đukić, na ovogodišnjem 47. Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu – BITEF, koji će 22. septembra biti otvoren u glavnom gradu Srbije.

CNP sa „Post scriptumom“ na 47. BITEF-u
Portal AnalitikaIzvor

Komad će na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala u Evropi biti izveden 26. septembra na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osim adaptacije i režije, Đukić je za „Post scriptum“ osmislila scenu i kostime, video art potpisuje slikar Nikola Simanić, dizajn zvuka Zoran Jerković, muzičke aranžmane i transkripcije uradila je Vjera Nikolić, koreografiju Tamara Vujošević-Mandić, a muziku su izabrali Nikolić, Đukić i Jerković.

Uloge na sceni tumače Varja Đukić, Miloš Marijan, Milorad Radović, Staša Jovović i Ema Vuković, kao i djeca Dejan Baletić, Balša Baletić i Vasilije Minić.

U audio zapisu za „Post scriptum“ tekst još interpretiraju Predrag Ejdus,Branimir Popović, Kozma Prelević, Marko Šušić, Dejan Đonović, Dragoljub - Čarli Ilić, Ištvan Mesaroš, Barnabas Horanji, Đorđi Orsos, Josef Gali, Gergelji Aniko, kao i Kolin Bjork, Vanja Madžgalj, Oksana Sljusarenko, Ilan Lazarević i Nataša Bećirović.

Video montažu uradio je Igor Bakić, video operater je Goran Brnović, a ton majstor-snimatelj Mihailo Radonjić. Izvršna producentkinja predstave jeAndrijana Maliković, organizator Duško Zaganjor i inspicijent Damjan Šuškavčević.

Do 1. oktobra, publika 47. BITEF-a moći će da pogleda 12 predstava iz Njemačke, Češke, Francuske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije, objedinjenih sloganom „Teško je biti“.

Anja Suša, koselektorka BITEF-a, istakla je da publiku očekuje uzbudljiv program.

- Namjerno smo u selekciju uvrstili predstave koje su otvoreno političke i koje propituju javnost. Svaka predstava vodi buran dijalog sa kontekstom u kome je nastajala i u kome se izvodi, u velikoj mjeri su interaktivne i traže stav publike - istakla je ona.

Festival će otvoriti predstava „Before Your Very Eyes“ njemačke pozorišne trupe Gob Squad. Uz „Post scriptum“, iz regiona su na programu komadi „55+“ Boruta Šeparovića i „Mandić stroj“ Bojana Jablanoveca. Biće izvedena i dva komada posvećena Zoranu Đinđiću, a tu su i savremena izvođenja klasičnih komada „Galeb“ u režiji Tonija Janežiča, „Žene u narodnoj skupštini“ u režiji Nikole Zavišića i „Oluja“ u režiji Jerneja Lorencija.

Od međunarodnih projekata na programu su još češka predstava „Europeana“ u režiji Jana Mikulašeka, „Beograd“ u režiji Džulijena Fišera, kao i predstava „Teško je biti bog“ slavnog mađarskog filmskog i pozorišnog reditelja Kornela Mundruca.

 

Portal Analitika