Društvo

Kad specijalci režiraju Bebu

branko-vojicic
Kad ja tamo, a ono međutim“. Autor ovoga podgoričkog grafita znao je šta će se desiti prilikom prvog „bliskog susreta“ medijskog specijaliste Vladimira Bebe Popovića i ekipe novinara "Vijesti" na specijalnom zadatku, Miodraga Babovića i Luke Zekovića.

Piše: Branko Vojičić

Kad specijalci režiraju Bebu
Portal AnalitikaIzvor

 

Tačno u 13 i 40 – trećega septembra. Ispred zgrade u kojoj stoluje misija OEBS u Crnoj Gori - kojoj će možda trebati pomoć centrale iz Beča da svi shvatimo šta se dogodilo tog dana u sred dana - čekajući Stanka Subotića: novi projekat u režiji direktora proljetos registrovane NVO „Institut za javnu politiku“ ili neka nova propagandno-politička instalacija nadaleko čuvenih "Vijesti".

Ili, i jedno i drugo. Jer, kako je ispalo, samo zbog onoga što su jedni o drugima rekli, toga su se dana dvije duše morale neminovno sresti.

Baboviću i Zekoviću je trebalo puna dva dva sata brifovanja u redakciji da tamo čuju i shvate šta im se dogodilo: da ih je Popović napao, oteo (čak, ukrao) diktafon, oteo fotoaparat i „grubo prebrisao“ svoje fotografije. I, naravno, o tom napadu svijet odmah mora da čuje. A o mogućim tragičnim posljedicama toga čina po cio region, "Vijesti" će ubrzo, vrlo detaljno obavijestiti Američku ambasadu i ambasadore EU u Crnoj Gori: „Epicentar problema je, na našu žalost, Crna Gora, ali se požar polako može proširiti i na naše susjede, prevashodno na Srbiju“, stoji u toj dojavi. Skoro da se Sirija zaboravi, a Merkelova obustavi predizbornu kampanju da zašti ovdašnju nejač.

Na kraju ove komedije bez humora, stiže stručna ekspertiza da se radi o performansu i da „mora da je prizor bio spektakularan“. Sa distance od nekoliko dana kolumnista „Vijesti“ opisuje da je tog dana pred misijom OEBS „mali histerični pajac“ samo izveo tačku: „performans žovijalnog Bebeta“. A to je "Vijesti" najviše pogodilo.

Sad je to za „Vijesti“ „zabava za javnost“ ( bez javnosti) , neka vrsta „uličnog teatra“. Pa su bez pardona Popovića odmah i brutalno proglasili za „uličnog gangstera“ i „glavnog premijerovog spin doktora i cenzora“... Čak je direktor i jedan od vlasnika Vijesti izrazio očekivanje da Popovića - protjeraju iz Crne Gore. „Isto ono što je radio u Srbiji prije desetak godina, sada radi po Crnoj Gori. Disciplinuje medije i koristi ih kao sredstvo za brutalnu propagandu protiv kritičara režima“.

Popović, pak, prepoznaje da se radi o klasičnoj sačekuši „bande neznalica i nikogovića“u režiji vlasnika "Vijesti". „Problem je što su oni u Crnoj Gori napravili strahovladu i diktaturu nad medijima, institucijama, državom i društvom i da za njih ne važe zakoni“. „Oni su ti koji kreiraju javno mnjenje, pravce istraga, tužilačke postupke, rad parlamenta, pojedinih stranaka, svega živoga u Crnoj Gori“, detektuje Popović i kaže da njega neće uplašiti.

Popović iz svog iskustva iz Srbije dobro zna da je u ovakvim situacijama taktizirati teško, ako se prethodno ne pređu horizonti vlastitog (po)nosa. Kad je saznao da se radi o ekipi "Vijesti'', refleksno je stao u odbranu svoje privatnosti, pa mu je zasmetala tehnika u rukama novinara bez ikakvog profesionalnog obilježa, iako na glavnom ulazu u zgradu gdje se nalaze prostorije njegove NVO dvije kamere stalno snimaju. E, sad ispostavilo se da Popovića iz frke vadi upravo javnost sa nadzornih kamera: snimak sa njih krunski je dokaz da Vijesti - montiraju da je on brutalno napao novinare. Pokazalo se, ne jednom, da se privatnost najbolje čuva javnim i zakonitim djelovanjem pa ne treba slati nikome poruku da je u javnom saobraćaju dozvoljivo bilo kakvo preventivno djelovanje, uzimajući stvari u svoje ruke, čak i kad ima debelog razloga za to.

Spin doktor je trebalo da očekuje da će biti u fokusu "Vijesti". Od momenta kad je dao intervju Atlas televiziji i kazao šta misli o "Vijestima". Pa i to da će biti povezan sa Subotićem i Đukanovićem, da ironija bude veća - osnivačima "Vijesti". Pošto se brani sa slobode, Subotiću više nije potrebna velika pomoć da se odbrani od "Vijesti" koje su u Crnoj Gori htjele da mu postave pitanje: ko, kad, gdje, kako i zašto.

Pa, zar Subotić nije bio jedan od akcionara njemačkog koncerna WAC kome su "Vijesti" bile prodale vlasništvo. I tada su im prijale njegove pare. I sve do raskida ugovora, "Vijesti" o „duvanskoj aferi“, dok se dimilo u „Nacionalu“ i „Danu“, nijesu objavljivale ništa. Mislim, ništa negativno po Đukanovićevu vlast. Ovdje se još pamti na koji se način Subotić uključio u emisiju Jugoslava Ćosića i koja je pitanja postavio našem ekspertu opozicionaru sa ordinacijom u Beogradu.

Slučaj je, ili ironija sudbine, htio da su detalji o tome kako je Beba razoružao ekipu "Vijesti" objavljeni u broju „Vijesti“ u kome je njihov kolumnista (a uz to novinar Monitora) faktički objavio rat Americi, čime je mrskom neprijatelju otkrio strogo čuvanu tajnu da taj list ima šuplju odbranu i mekane specijalce za vođenje medijskog i svakog drugog „rata za mir“. Da je to strašno mnogima je postalo jasno poslije teksta iz pera vlasnika Vijesti i Monitora u kojem se ograđuje od stavova mladog autora kao zarobljenika komunističke svijesti, koji je priželjkivao arapsko proljeće u Crnoj Gori. Profesor, s demokratskih visina, unuka Tadije Čemerkića, označava kao reformisanog staljinistu, a onda, poput pravog Berije, kaže da je taj „nanio veliku štetu nedjeljniku Monitor“. Sad je red na mladom kolumnisti da se pokaje ili da se pakuje. A poruka Amerima je poslata: „Šaljite pare, please“. Jer, čast je čast, a grant je grant.

„Drski napad“ Popovića ne pominje. A i zašto bi kad ga nije bilo. Pogledajete na You tube istinu o Popovićevom napadu pa ćete vidjeti da su novinari „Vijesti“ jedva preživjeli. Bebinu priču.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika