Scena

Izložba "Ja sam ti" Todora Stevanovića u Muzejima i galerijama Podgorice

0609Stevanovic
S
rpski slikar Todor Stevanović predstaviće se na izložbi „Ja sam ti“ koja će večeras u 20 časova biti otvorena u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Izložba "Ja sam ti" Todora Stevanovića u Muzejima i galerijama Podgorice
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu, koja se organizuje na osnovu Sporazuma o saradnji između članova Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Srpske akademije nauka i umjetnosti, otvoriće Olga Perović.

Kako se navodi u najavi, Stevanović je za izlaganje u Podgorici pripremio uvećane reprodukcije kolaža iz svoje knjige „Ja sam ti“. Takođe, on će u Modernoj galeriji izložiti i svoj manifest u stihovima „Himna čoveku“, preveden na 15 jezika i gradi svojevrsnu sliku slovnim znacima.

Stevanović je rođen 1937. godine u Zalužnju. Završio je studije slikarstva 1963. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Đorđa Andrejevića Kuna, a magistrirao je 1967. kod Nedeljka Gvozdenovića. Osim slikarstvom, bavi se crtežom, grafikom, filmom, keramikom, mozaikom, alternativama slobodnog medija, likovnom kritikom, teorijom umetnosti, filozofijom i književnošću.

Samostalno izlaže od 1956. godine, a na kolektivnim izložbama se pojavljuje od 1962. Dobitnik je brojnih nagrada u Srbiji, među kojima i Oktobarskog salona 1996. godine. Bio je predstavnik Jugoslavije na Venecijanskom bijenalu 1999. godine.

Član je ULUS-a i UKS-a, i dopisni član SANU od 2003. godine.

Izložba u Modernoj galeriji biće otvorena do 25. septembra.

Istim povodom, polovinom septembra u Galeriji SANU u Beogradu biće otvorena izložba slika jednog od naših najznačajnijih savremenih likovnih stvaralaca Voja Stanića.

Portal Analitika