Scena

PURGATORIJE: "Gospođa ministarka" posljednja predstava festivala

purgatorije
G
ospođa ministarka“, posljednja predstava takmičarskog dijela Purgatorija, biće večeras izvedena na Ljetnjoj pozornici u Tivtu od 21 čas. Za sjutra je najavljeno zatvaranje Festivala mediteranskog teatra sa dodjelom nagrada, koje će pratiti koncert solistkinje Vjere Miranović – Mikić.

PURGATORIJE: "Gospođa ministarka" posljednja predstava festivala
Portal AnalitikaIzvor

Komediju Branislava Nušića, u izvođenju Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, i u režiji Olivera Frljića, dramaturški je obradial i adaptirala Dora Delbjanko, uz Bogdana Diklića kao lektora. Dizajn scene i kostima potpisuje Sandra Dekanić, svjetla Zdravko Stolnik, a muziku je izabrala Irena Popović.

Naslovnu ulogu tumači Elizabeta Kukić, a igraju još Linda Begonja, Maja Posavec, Borko Perić, Edo Vujić, Ana Maras, Hrvoje Kečkeš, Dean Krivačić, Mario Mirković, Hrvoje Kečkeš, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Nina Erak – Svrtan, Kostadinka Velkovska, Mia Begović i Velimir Čokljat.

- Kad se danas razmišlja o postavljanju Nušića, nemoguće je ignorirati kulturne politike koje su ovog, kao i mnoge druge srpske autore, izgnale iz hrvatskog kulturnog prostora. Vratiti Nušića u taj prostor znači ući u implicitnu polemiku s normativima koje su te kulturne politike u međuvremenu postavile, a za koje su purifikacija jezika i duha, te eliminaciju nepoćudnih nacionalnih tijela poslužile kao sredstva. Konstituiranje nacionalne kulture, koje se primarno događa kroz proizvođenje razlike u odnosu na jednu nacionalnu zajednicu, njezin jezik i zajedničko kulturno nasljeđe, nažalost se, događa i danas – zapisao je Frljić o čuvenom komediografu.

Sopran Vjera Miranović – Mikić obilježiće zatvaranje Purgatorija: solistički koncert, uz korepeticiju Nevene Živković, održaće sjutra u Atrijumu Ljetnjikovca Buća, sa početkom u 21 čas.

Na programu su djela Dionizija de Sarna, Jelisavete Popović, Đakoma Pučinija, Kornelija Stankovića, Đuzepea Verdija, Modesta Musorgskog, Vasilija Mokranjca i Antonjina Dvoržaka.

Vjera Miranović - Mikić rođena je u Podgorici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavala se na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i Muzičkoj akademiji „Mocarteum“. Bila je prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 1985. do 1988. godine, da bi zatim postala stalna članica Narodnog pozorišta u Beogradu. Bavi se izvođenjem velikih vokalno-instrumentalnih djela, priređuje resitale solo pjesama kao i djela savremenih kompozitora. Gostovala je na svim operskim scenama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, Belgiji, Italiji, Bjelorusiji, Francuskoj, Rumuniji, Iraku, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj... Sarađivala je sa horom Beogradski madrigalisti i umjetničkim ansamblom JNA. Dobitnica je Diplome Ruske federacije povodom 50. godina pobjede nad fažizmom, 1995. godine. Snimila brojne televizijske i evropske emisije, kao i albume sa operskim arijama, među kojima i CD „Muzika crnogorskog dvora“.

Nevena Živković završila je nižu i srednju muzičku školu, a zatim na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mirjane Šujice - Babić. Osvojila više republičkih i saveznih nagrada na takmičenjima, kao i diplomu Stevan Mokranjac. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Vasilije Pavlović Carevac. Nastupala je u koncertnim dvoranama u Beogradu, Nišu, Subotici, Torontu, Dubrovniku, Trebinju, Banja Luci, Sarajevu, Užicu, Šapcu, Pančevu, Novom Sadu, Pečuju, Budimpešti, Skadru, Nikšiću, Podgorici, Pizi, San Gineziju, Kopenhagenu i Parizu. Bila je članica Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 1996. godine je korepetitor u Beogradskoj operi, kao i umjetničkom ansamblu srpskog Ministarstva vojske. Sarađivala je sa mnogim dirigentima, među kojima su Oskar Danon, Jovan Šajnović, Jon Janku, Mladen Jagušt, Imre Toplak, Angel Šurev, Bojan Suđić, Dejan Savić, Alesandro Sanđorđi i Johanes Harnajt.

Portal Analitika