Scena

ARTIST TALK: Lijepo i skaredno u djelima Milke Delibašić

2708delibasic
P
retposljednji susret s umjetnicima serijala „Artist Talk“ biće sjutra priređen u Perjaničkom domu od 20 časova, a gošća će biti Milka Delibašić.

ARTIST TALK: Lijepo i skaredno u djelima Milke Delibašić
Portal AnalitikaIzvor

O umjetničkim procesima koji stoje iza njenog rada, sa Delibašić će razgovarati Natalija Đuranović.

Milka Delibašić je rođena 1989. godine u Nikšiću. Diplomirala je grafičkom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. mr Vesne Bošković. Studijski je boravila na Visokoj školi savremenih umjetnosti u Pon-Avenu, u Francuskoj. Dobitnica je više studentskih nagrada za crtež i uspješno školovanje. Izlagala je na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori, Srbiji i Francuskoj. Takođe, u septembru će predstavljati Crnu Goru u oblasti fotografije na Igrama frankofonije koje se održavaju u Nici. Za oktobar je najavljena njena prvu samostalna izložba u Umjetničkom paviljonu ULUCG-a u Podgorici.

- Nesavršeni i deformisani likovi, iako ne posjeduju estetski doživljaj, pojačavaju onaj bitniji, unutrašnji, koji je srž likovnog djela. Sa postojanjem više vremenskih linija, tj. sa višestrukim univerzumima, i te pojavnosti su tretirane različito, kroz davne epohe su se i pojmovi lijepog i ružnog smjenjivali. Bića koja su ponekad i skaredna, isijavaju neku duhovnu ljepotu i uzvišenost. Uprkos tome, ljepota je prolazna, a ružnoća je – trajna – zapisala je Đuranović u eseju o stvaralaštvu Milke Delibašić.

Portal Analitika