Scena

Branko Stanković predstavlja "Kvadraturu kruga" u Baru

2408kvadraturak
K
njiga „Kvadratura kruga“ čiji je autor TV novinar Branko Stanković biće sjutra promovisan na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 20 časova.

Branko Stanković predstavlja "Kvadraturu kruga" u Baru
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o djelu koje potpisuje poznati beogradski autor i urednik istoimene TV emisije, jedne od najgledanijih na RTS.

Ova dokumentarna proza, objavljena je 2011. godine u izdanju „Beogradske knjige“. Kao „ukoričena TV emisija“, naišla je na dobar odjek kod čitalačke publike.

- U zbirci je, od 17 realnih, dirljivih i toplih priča iz života, u kojima su sudbine ljudi pretočene iz elektronske u pripovjedačku formu, misija je ista: težnja da se neprestanim buđenjem ljubavi i dobrote u čovjeku nadvlada zlo. Zaštitni slogan emisije i knjige „Svi smo mi ljudi, treba biti čovjek“ ima za cilj da vrati neke izgubljene vrijednosti u vremenu kada je ljudskosti sve manje u ljudima. Autor popularnog serijala već 12 godina, u oko 1.300 priča ispričanih u više od 400 epizoda, svake subote u 18:35 odgoneta zagonetku kvadrature kruga (metafora koja označava nerješiv problem) i zagonetku zvanu čovjek u kome pronalazi ono najbolje – ističe se u najavi ove promocije.

Knjiga će biti predstavljena kroz dijalog autora i Mile Čordašević, rukovodioca Narodne biblioteke i čitaonice u Baru, a u drugom dijelu programa biće emotovan dokumentarni film „Katuni na kamenu“ kojim je Branko Stanković prošle godine osvojio Gran pri na Međunarodnom festivalu etno filma u Kučevu. Dvadesetpetominutni film prikazuje život na crnogorskim katunima Blagoja Komara, smještenim u kamenju iznad Trnovačkog jezera, među visokim planinama na granici Crne Gore i Bosne.

Branko Stanković je poznati televizijski stvaralac i autor i urednik emisije Kvadratura kruga koja se već 12 godina emituje na Radio televiziji Srbije.

Oko 1300 priča do sada je ispričano u tom televizijskom serijalu koji je izbrojao više od 400 epizoda.

Pored knjige „Kvadratura kruga“, Branko Stanković je objavio dramu „Nije nego“ i koautor je drame „Bar - Beograd via Peking“, koje su ekranizovane na RTS. Kao istaknuti scenarista i reditelj, i jedan od najkreativnijih TV stvaralaca u Srbiji, potpisuje 25 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, nagrađenih više od 30 puta na festivalima u Srbiji i van nje. Od 2012. godine ima zvanje akademika koje mu je dodijelila Akademija filmske umetnosti i nauka Srbije. U široj javnosti je prepoznat i kao veliki humanista i dobrotvor.

Portal Analitika