Scena

BARSKI LJETOPIS: Repriza "Taštinarija" i književnost "za svakoga po nešto"

2208tastinarije
P
ozorišna predstava „Taštinarije“, produkcija Festivala Barski ljetopis, koju je po tekstu Obrada Nenezića režirao Draško Đurović, biće ponovo izvedena noćas u 22 sata na Ljetnjoj pozornici u Starom Baru.

BARSKI LJETOPIS: Repriza "Taštinarija" i književnost "za svakoga po nešto"
Portal AnalitikaIzvor

Uloge tumače Ana Simović, Aleksandar Radulović i Dragiša Simović, a učestvuju i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Policije. Kostimograf je Anastazija Miranović, scenograf Ivanka - Vana Prelević, kompozitor Žorž Nikčević, a pomoćnik režisera Slado Divanović.

Gostovanjem publiciste i dugogodišnjeg istraživača crnogorskog iseljeništva u Južnoj Americi Gordana Stojovića, okončan je književni segment Barskog ljetopisa, ako ne najatraktivniji, ono sigurno najintrigantniji i najslobodoumniji dio ovog multimedijalnog Festivala.

U proteklih nešto više od mjesec dana, ljubitelji pisane riječi u Baru su, pod starim sloganom „Pasaži iz Bara“, mogli pratiti autorske večeri crnogorskih autora Branka Banjevića, Milice Kralj, Tanje Bakić, Danila Erakovića, Ljubice Zeković, Senada Karađuzovića i Dragane Kršenković-Brković, pored već afirmisanih pisaca iz regiona: Aleksandra Gatalice, laureata NIN-ove nagrade iz Beograda, Zilhada Ključanina iz Sarajeva i Zvonka Taneskog iz Skoplja. Od najavljenih, izostao je jedino jedan od najboljih hrvatskih pisaca Damir Karakaš, zbog posljedica fizičkog napada u centru Zagreba.

- Zadržali smo stari, oprobani koncept na platou ispred Dvorca kralja Nikole, koji iz godine u godinu ima sve više poklonika. To se pokazalo i ovog ljeta, jer je posjećenost bila veća nego prošle godine, obzirom da smo pažljivo birali program tako da bude za svakog od ljubitelja raznih žanrova, po nešto. Već uobičajeno, posjetioci su kroz razgovor moderatora i pisca mogli saznati nešto o njegovom spisateljskom radu, ali i o piščevoj ličnosti i afinitetima, što je nerijetko prelazilo u druženje publike i učesnika nakon oficijelnog dijela - rekla je za Portal Analitika Mila Čordašević, urednica književnog segmenta Barskog ljetopisa.

Jedino uvodno i završno veče književnog segmenta Ljetopisa nemaju karakter autorskih večeri. Program je započeo 16. jula, promocijom Antologije crnogorske poezije XX vijeka „Poetika Montenegrina“ koju je za štampu priredio književnik, književni istoričar i kritičar Bogić Rakočević, a završen je razgovorom na temu „Crnogorsko iseljeništvo u savremenoj literaturi“. Svako od 13 književnih večeri XXVI Barskog ljetopisa bilo je direktno prenošeno preko veb-sajta Kulturnog centra Bar. Organizator manifestacije planira da svoju izdavačku produkciju obogati štampanjem drugog toma zbornika „Pasaži iz Bara“, koji će nastati od radova gostiju u okviru Festivalske književne radionice.

Ž.MILOVIĆ

Portal Analitika