Scena

Slike Nikočevića i Medojevića u Galeriji "Art"

2108muzigal
I
zložba radova akademskih slikara Dževdeta Nikočevića i Bratislava - Bata Medojevića biće sjutra otvorena u podgoričkoj Galeriji „Art“.

Slike Nikočevića i Medojevića u Galeriji "Art"
Portal AnalitikaIzvor

Izložba pod nazivom „Između instinkta i arhetipa“, koju organizuju Muzeji i galerije Podgorice, otvoriće istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Petrica Duletić.

Dževdet Nikočević rođen je 1961. godine u Gusinju. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1988, i iste godine dobio je Prvu nagradu na izložbi mladih umjetnika Jugoslavije. Od tada je izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Bratislav Medojević je slikarstvo završio takođe na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, 1986. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a živi i stvara u Podgorici.

- Recentno stvaralaštvo Dževdeta Nikočevića nadilazi vladajuće odrednice shvatanja i nudi nove, ličnije, predloge izraza. Crteži, rađeni  laviranim tušem, sadrže određene bjeline, prelaze i sjenke kojima se iskazuje unutrašnji ritam doživljaja i prati dramatika prizora. Prostor postaje jedinstveno polje vrijednosti sa figurom, poprima karakter ambijenta koji ima i psihološki značaj... Slikarstvo Bata Medojevića poziva na razmišljanje, otvara pitanja, puni osjećaje i traži pažljivo čitanje. Sadržaji se svode na opšte simbole, gest se gubi u ime depersonalizovane univerzalnosti. Minimaliziranjem sadržaja i traganja za novom slikarskom čistotom, svojim djelom učestvuje u stvaranju takvog slikarstva koje svojom jednostavnošću teži duhovnosti – zapisala je Duletić o stvaralaštvu ovih slikara.

Izložba će trajati deset dana.

Portal Analitika