Scena

GASF: Duo Nikčević - Brajović zatvara 8. izdanje festivala

GAFhn
K
oncetom flautiste Borisa Nikčevića i gitaristkinje Bojane Brajović, večeras na Trgu Mića Pavlovića od 21 čas, biće zatvoren 8. Guitar Art Summer Fest u Herceg Novom.

GASF: Duo Nikčević - Brajović zatvara 8. izdanje festivala
Portal AnalitikaIzvor

Na programu će biti djela Dolanda, Hendla, Lejsnera, Pjacole, Di Marina, Pulanka i Butroa.

Ovaj duo sarađuje već dvije godine, i crnogorska publika je već imala prilike da ih čuje. Pored toga što su koncertirali kao duo, oformili su i džez ansambl Clazz Quintet sa kojim su prošle godine nastupili i u Podgorici, u okviru Mjeseca poštovanja džeza – JAM. Boris i Bojana se, pored izvođačke djelatnosti, uspješno bave pedagogijom i profesori su u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici.

2008BorisBoris Nikčević je diplomirao flautu na Muzičkoj akademiji u Podgorici, u klasi Miodraga Azanjca, a potom se usavršavao u rodnoj Francuskoj, na Konzervatorijumu u Versaju, kod Žan Mišela Varaša. Tamo je redovno nastupao kao solista, u kamernim ansamblima i kao orkestarski muzičar, i predavao na konzervatorijumima „Rahmanjinov“ u Parizu, „Klod Debisi“ u Korbei-Esonu i muzičkim školama u Gijankoru i Pleziru. Snimio je prvi CD za flautu i gitaru u Crnoj Gori „Café“ sa gitaristom Srđanom Bulatovićem. Osnivač je Asocijacije flautista Crne Gore, čiji je predsjednik od 2009. godine.

2008bojanaBojana Brajović je diplomirala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi Vere Ogrizović, kao prvi crnogorski diplomirani gitarista u Crnoj Gori. Tokom školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima i usavršavala se na seminarima kod eminentnih svjetskih gitarista Dijens, Andija, Karamazova, Hopstoka. Nastupila je na brojnim festivalima u Crnoj Gori i inostranstvu - Bar Guitar Fest, Barski ljetopis, Guitar Open festival, Festival gitare Kras u Sloveniji, Cantiere della musica i Casino guitar fest u Italiji, i hercegnovski Guitar Art Summer fest. Sarađivala je sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom i svirala u kamernim ansamblima. Od 2006. godine je predsjednica Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore - Argus, koje već deset godina organizuje nastariji festival klasične gitare u Crnoj Gori, Bar Guitar Fest.

Portal Analitika