Scena

GASF: Koncert brazilskog gitariste Danijela Markesa

GAFhn
N
a hercegnovskom Trgu Mića Pavlovića, poznatijim ovih dana kao Trg od muzike, večeras će od 21 čas nasupiti brazilski gitarista Danijel Markes, u okviru 8. Međunarodnog ljetnjeg festivala klasične gitare - Guitar Art Summer Fest.

GASF: Koncert brazilskog gitariste Danijela Markesa
Portal AnalitikaIzvor

Program koncerta čine Garotov Lamentos no Morro i Choro Triste, Gingin Nitido e Obscuro i Di Menor, zatim Ponteio koji potpisuju Edu Lobo i Kapinam, kao i pet njegovih kompozicija: Agua Salgada, Espantalho, Cinematografica, Pedregulho i Redemuinho.

1708DanielMarquesDanijel Markes (Daniel Marques) je diplomirao i magistrirao na Federalnom univerzitetu u Rio de Ženeiru. Intenzivno je svirao i snimao sa čuvenim brazilskim umjetnicima instrumentalne muzike kao što su Ermeto Paskal, Paulo Moura, Ginga, Karlos Malta, Robertinjo Silva, Ze Paulo Beker, Nelson Faria, Žilson Perenzeta, Armandinjo, ansambl UFRJAZZ, Nikolas Krasik i Žovino. Sa orkestrom Frevo Diablo 2010. godine je osvojio najznačajnije nacionalno priznanje – Brazilsku muzičku nagradu za najbolji CD iz oblasti regionalne muzike. Održao je brojne radionice i predavanja na prestižnim međunarodnim institucijama. Nastupio je u više od 40 evropskih zemalja i na festivalima kao što su Kopenhagen džez, Mir gitar festival, Upsala gitar festival, Hapavesi folk, Talina gitar fest, Esti koncert, Nišvil džez festival. U SAD-u je takođe imao turneju i nastupio je na prestižnom SXSW festivalu, kao i u svim značajnim koncertnim salama i na festivalima u Čikagu, San Francisku, Los Anđelesu, Njujorku i Filadelfiji. Od 2008. redovno nastupa na godišnjim svečanostima koje su upriličene povodom rođendana švedske princeze Viktorije. U 2002. osvojio je nagradu Maestro Eleazar de Carvalho za najboljeg solistu, izvodeći Vilja Lobosov Koncert za akustičnu gitaru i orkestar sa Brazilskim nacionalnim orkestrom. Sa svojim triom je 2010. u čuvenom džez klubu Jazzhaus Montmartre u Kopenhagenu uživo snimio CD.

Portal Analitika