Scena

Koncerti polaznika Internacionalnog kampa za kamernu muziku u Tivtu i Podgorici

1508kamerni
D
rugi Internacionalni ljetnji kamp za kamernu muziku biće završen priređivanjem dva koncerta – sjutra u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu od 21 čas, i dan kasnije u istom terminu u podgoričkom KIC-u „Budo Tomović“.

Koncerti polaznika Internacionalnog kampa za kamernu muziku u Tivtu i Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Kamp je počeo 10. avgusta na Ivanovim Koritima, s ciljem da mladi muzičari sviraju sa odabranim profesionalcima i amaterima i steknu nova iskustva u muzičkoj praksi.

- Uvidjevši blagotvorne efekte prošlogodišnjeg međunarodnog muzičkog druženja, ove godine mladi muzičari su se prijavili u većem broju. Tridesetak učesnika iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Njemačke i Japana, radi na programu popularne klasične muzike, pod mentorstvom Elizabeth Atl, ugledne dirigentice iz Beča – ističe Maja Popović, urednica muzičkog programa podgoričkog KIC-a i jedna od inicijatora ovog kampa.

Na završnim koncertima u Tivtu i Podgorici, koji su besplatni za posjetioce, polaznici muzičkog kampa izvešće popularna djela: Svitu br. 2 u h-molu za flautu i gudače Johana Sebastijana Baha, arije iz opere „Ottone“, Georga Fridriha Hendla, dva djela Antonija Vivaldija L`estro armonico koncert za dvije violine, violončelo i gudače u d-molu, i Koncert za dvije oboe i gudače u C-duru, zatim arije iz opere „Talestri, regina delle Amazoni“ Marije Antonije Valpurgis, duet iz „Stabat Mater“ Đovanija Baptista Pergolezija i Jednostavna simfonija Bendžamina Britna.

Organizatori Internacionalnog ljetnjeg muzičkog kampa za kamernu muziku su: Ambasada Republike Njemačke u Crnoj Gori, KIC „Budo Tomović“ i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“. Pomoć i podršku projetku pružili su Ministarstvo kulture Crne Gore, Turistička organizacija Podgorica, Internacionalni ansambl Joy of Music, Nacionalni parkovi Crne Gore i Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Ansambl, kojim diriguje Atl, čine violinisti Marko Simović, Tomoko Sagawa, Ko Hayashi, Maša Raičević, Emrah Lekiq, Milica Pavlićević, Teodora Kaličanin, Dušan Obrenović, Hiroyuki Yoshida, Jana Radunović, David Baban, Sara Gavranović, Katarina Bogićević i Neda Stojkanović, zatim Nemanja Živanović i Ko Hayashi na violi, čelisti Vladimir Drobnjak, Dragan Gonevski, Tamara Todorovska, Oleg Cingarski i Nikolina Stepanović, kontrabasisti Slaven Turusković i Aleksandra Trifunović, i Olivera Perunović, Maja Popović i Aleksej Molčanov za klavijaturama. Solisti su Michael Schnurr na flauti, Hiroyuki Yoshida i Ko Hayashi na violini, Nadica Ristić i Andrej Petreski na oboi, Vladimir Drobnjak na violinčelu, i sopranistkinje Zorana Latković i Nataša Jovović.

Portal Analitika