Scena

BARSKI LJETOPIS: Razgovor sa Zilhadom Ključaninom i koncert Merite Subašić-Šabanović

barskiljetopis
N
akon učešća crnogorskih pisaca u književnom programu Pasazi iz Bara, na XXVI Barskom ljetopisu gostovaće predstavnik savremene bosanskohercegovačke književnosti, univerzitetski profesor Zilhad Ključanin.

BARSKI LJETOPIS: Razgovor sa Zilhadom Ključaninom i koncert Merite Subašić-Šabanović
Portal AnalitikaIzvor

Program posvećen ovom književniku, esejisti, novinaru, publicisti, književnom kritičaru, antologičaru i scenaristi iz Sarajeva biće održan na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u 21 čas, a moderator će biti sarajevski književnik i prevodilac Mirsad Bećirbašić, laureat nagrade Stara maslina, uz uvodnu riječ Mile Čordašević, urednice književnog segmenta Festivala.

Zilhad Ključanin je roden u Trnavi kod Sanskog Mosta, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Studije filozofije i sociologije diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i doktorirao, nakon magistature književno-istorijskih nauka na istoimenom fakultetu u Zagrebu. Još od gimnazijskih dana piše poeziju, prozu i književnu kritiku koje objavljuje u mnogim listovima i časopisima. Od prve zbirke pjesama „Sehara“ 1985. godine do danas objavio je četrdesetak knjiga raznovrsne forme, među kojima su drame, romani, eseji, angažovani tekstovi, hronike, antologije, scenariji, knjige za djecu, a za štampu je priredio i veći broj knjiga bosanskih pisaca. Slovi kao jedan od najizvođenijih bosanskohercegovačkih dramskih pisaca u poslijeratnom periodu, a drame „Sehid“, „Muholovac“ i „Švedsko srce moje majke“ izvedene su u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici i Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Poezija i proza su mu prevedene na deset stranih jezika, a stihovi uvršteni u sve novije antologije i preglede bosanskohercegovačke i bošnjačke poezije. Za književni rad dobio je brojne nagrade: Mak Dizdar, Zija Dizdarević, Alija Isaković, nagrade Književne omladine BiH, Bosanske riječi, Društva pisaca BiH, Poslovnog udruženja izdavača i knjižara BiH... Zilhad Ključanin se aktivno bavio izdavaštvom i novinarstvom, te je uređivao listove: Književna revija, Ljiljan i Bošnjak. Član je Društva pisaca BiH i ima status slobodnog umjetnika.

Sat kasnije, u samom Dvorcu kralja Nikole biće priređen koncert pijanistkinje Merite Subašić – Šabanović, čiji će gosti biti Safet Drljan na harmonici i violinistkinja Dina Kukalj.

Portal Analitika