Scena

Karadaglić i Orkestar bez granica otvaraju Guitar Art Summer Fest

1408GAF
O
smi put će Herceg Novi ugostiti Guitar Art Summer Fest, ljetnje izdanje beogradskog gitarističkog događaja, koji će sjutra zvanično početi koncertom proslavljenog crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića i Orkestar bez granica kojim diriguje Premil Petrović, na Trgu Mića Pavlovića u 21 čas.

Karadaglić i Orkestar bez granica otvaraju Guitar Art Summer Fest
Portal AnalitikaIzvor

Publika će imati priliku da čuje pet kompozicija – Klasična simfonija Sergeja Prokofjeva, Konji Svetog Marka Isidore Žebeljan, Koncert za Aranhuez Hoakina Rodriga – u kome će Karadaglić biti solista, zatim Zigfrid idila Riharda Vagnera i Igre iz Galante Zoltana Kodalja. Isti program sinoć su izveli na zatvaranju 12. Don Brankovih dana muzike u Kotoru.

1408karadaglickoMeđunarodni ljetnji festival festival klasične gitare, koji će trajati do 20. avgusta, u Herceg Novi dovodi poznate izvođače regiona. Dan nakon Karadaglića, nastupiće hrvatski trio „Amicord“ koji čine Anđela Jerkunica – Milišić, Morana Pešutić i Ivanka Prusac. Brazilski gitarista Danijel Markez održaće u subotu solistički koncert, dok je za nedjelju najavljen slovenački kvartet „Mascara“ sa gitaristima Damjanom Stanišićem i Vojkom Vešligajom, violinistkijom Polonom Udovič – koja ujedno i pjeva – i bas gitaristom Mitjom Režmanom. Srpska gitaristkinja Maja Radovanlija imaće koncert na Trgu Mića Pavlovića u ponedjeljak, a dan kasnije će njena koleginica iz Crne Gore, Bojana Brajović na istom mjestu nastupiti sa flautistom Borisom Nikčevićem.

U okviru Guitar Visual Art-a, pratećeg programa Festivala, sjutra će biti otvorena i izložba fotografija Roberta Vitakera „The Beatles On“, u Galeriji „Sue Ryder“. Takođe, biće organizatori najavljuju predstavljanje knjige „Revolucija u glavi: Pesme Bitlsa i šezdesete“ izdavačke kuće CLIO iz Beograda.

Majstorski kursevi su takođe dio Guitar Art Summer Festa-a. Ove godine će za, do sada, 11 zainteresovanih učenika, održaće prof. Maja Radovanlija i Bojana Brajović od 16. do 20. avgusta u hercegnovskoj muzičkoj školi.

Foto: D.Miljanić

Portal Analitika