Scena

Veče Branke Bogavac u budvanskom Starom gradu

1408bogavac
V
eče novinarke i publicistkinje Branke Bogavac, dobitnice visokog francuskog priznanja – Ordena viteza umjetnosti i književnosti, biće sjutra priređeno na trgu ispred Moderne galerije u budvanskom Starom gradu, sa početkom u 20 sati.

Veče Branke Bogavac u budvanskom Starom gradu
Portal AnalitikaIzvor

O radu i stvaralaštvu ove priznate novinarke govoriće književnik Miraš Martinović, a razgovor će voditi Stanka Rađenović.

Branka Bogavac rođena je 1937. godine na Virpazaru. Gimnaziju je završila u Beranama, a romansku grupu jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu 1964. godine. Na Sorboni je završila slavistiku 1968, gdje je zatim magistrirala. Bila je lektor za srpskohrvatski jezik na tom čuvenom univerzitetu 1977/78. godine i dvije decenije profesor u Jugoslovenskoj dopunskoj školi u Parizu. Od septembra 2004. do jula 2006. godine bila je direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore u Parizu.

Prevela je pjesme Alana Boskea, Žan-Kloda Renara i Mari-Kler Bankar. Objavljivala je za većinu glavnih dnevnih novina i magazina bivše Jugoslavije. Među glavnim književni naslovima su „Razgovori u Parizu“, „Razgovori sa Dadom“, „Slikarstvo kao neracionalna sreća“, „Crna Gora u Parizu - razgovori i susreti sa crnogorskim umjetnicima“. Živi u Parizu od 1964. godine.

Ovaj događaj organizuju Muzeji, galerija i biblioteka Budve i Opština Budva.

Portal Analitika