Scena

ARTIST TALK: O savremenom čovjeku sa Majom Šofranac

1308siliconman
P
rojekat „Artist Talk“ sjutra se nastavlja susretom i razgovorom sa slikarkom Majom Šofranac, u Perjaničkom domu od 20 časova.

ARTIST TALK: O savremenom čovjeku sa Majom Šofranac
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor sa umjetnicom, koji je dio projekta Centra savremene umjetnosti Crne Gore, vodiće Natalija Đuranović.

Maja Šofranac je rođena 1981. u Podgorici, a diplomirala je i magistrirala slikarstvo na  Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Studijski je boravila na Univerzitetu Mark Blok u Strazburu, i na Visokoj školi za savremenu umjetnost u Pont Avenu. Prošle godine je radila kao asistent na projektima američkog muraliste Džona Paoha, u Kaliforniji. Dobitnica je studenskih nagrada i Nagrade Hercegnovskog zimskog salona 2009. Izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u Podgorici, Budvi, Cetinju, Pont Avenu, Kaliforniji…

Umjetnica će govoriti o ličnoj poetici, u čijem fokusu su savremeni čovjek, proces individuacije bezličnog čovjeka iz mase i njegova transformacija u samosvjesno biće.

- Čovjek je velikim dijelom nesvjesno biće, ukalupljeno u mali, često klaustrofobični prostor, te slikarka želi sugerisati na proces osvješćivanja čovjeka i njegovih potisnutih sadržaja i slika kolektivno-nesvjesnog, kao i suočavanje sa negativnim aspektima psihe-sjenke, koja  živi u  svakome od nas i koja nas zastrašuje – zapisala je, između ostalog, Natalija Đuranović u eseju o umjetnosti Maje Šofranac.

Iz CSUCG podsjećaju da im je namjera da projektom „Artist Talk“ publici ponudi privilegovano iskustvo direktnog susreta sa autorima.

Portal Analitika