Scena

KOTOR ART: Miloš Karadaglić i Orkestar bez granica za kraj 12. Don Brankovih dana muzike

1208Karadaglic
O
vogodišnji Don Brankovi dani muzike biće završeni sjutrašnjim koncertom „Insieme“, na kome će nastupiti beogradski Orkestar bez granica i proslavljeni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić.

KOTOR ART: Miloš Karadaglić i Orkestar bez granica za kraj 12. Don Brankovih dana muzike
Portal AnalitikaIzvor

Muzički segment 5. Kotor Arta tako će imati i zatvaranje u znaku velike muzičke zvijezde ovih prostora. Uz Karadaglića, očekuje se mnogo i od popularnog ansambla kojeg čine mladi muzičari iz regiona, pod dirigentskom palicom osnivača Premila Petrovića.

Koncert na kotorskoj Ljetnjoj pozornici počeće u 21 čas. Na programu su Klasična simfonija Sergeja Prokofjeva, Konji Svetog Marka Isidore Žebeljan, Zigfrid idila Riharda Vagnera, Igre iz Galante Zoltana Kodalja, dok će Karadaglić tumačiti solističku dionicu u čuvenom Konćertu za Aranhuez Hoakina Rodriga.

Podsjećamo, Karadaglić je pažnju svjetske javnosti privukao 2011. godine debitantskim albumom „The Guitar“ („Mediterano“), koji je tada predstavio i na Don Brankovim danima muzike u Kotoru. Rođen u Podgorici, gdje je sa osam godina počeo da svira gitaru, Karadaglić je sa sedamnaest upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao ekskluzivni umjetnik izdavačke kuće „Deutsche Grammophon“ izdat je njegov drugi album, prošlogodišnji „Latino“ („Pasion“) 2012. godine, za koji je dobio nagradu nagrade Classic Brit i Echo Klassik. Prošla godina u njegovoj karijeri bila je označena rasprodatim koncertima Francuskoj, Holandiji, Švajcarskoj, SAD, Kanadi, Koreji, Japanu, Kini, Australiji, kao i Velikoj Britaniji, gdje je održao prvi solistički koncert za gitaru u čuvenom Royal Albert Hall-u pred 3.000 posjetilaca. Kao solista nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Atlante, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Engleskim kamernim orkestrom, Filharmonijom Hong Konga. Nastupa podjednako na svjetski poznatim scenama i u nekonvencionalnim koncertnim prostorima, kamernom ambijentu i velikim salama. Upravo se vratio sa turneje po Dalekom Istoku gdje je promovisao treći album, „Latino Gold“.

Dirigent Premil Petrović, diplomirao je na teorijskom odsjeku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, i dirigovanje na Visokoj školi za muziku „Hans Ajsler“ u Berlinu. Sredinom '90-ih godina osnovao je Muzičko pozorište u tadašnjem Kulturnom centru Radija B92 „Rex“. Istakao se kao dirigent operskih i drugih muzičko-scenskih djela klasičnog i savremenog repertoara, naročito onih koje potpisuju savremene srpske kompozitorke Anja Đorđević i Isidora Žebeljan. Kao dirigent simfonijskih ansambala, nastupao je s Berlinskim simfoničarima, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Sv. Đorđa, Žebeljan orkestrom... Umjetnički je direktor i osnivač Orkestra bez granica, nastalog u Beogradu 2010. godine, po dogovoru čelnika festivala i muzičkih institucija iz regiona. Poslije audicija u više gradova, formiran je orkestar s stotinak mladih profesionalonih muzičara. Misija orkestra započela je izvođenjem Malerove Druge simfonije „Uskrsnuće“ na ljetnjim festivalima, a nastavila se na koncertima u regionu, u Briselu, Parizu, Berlinu. Orkestar je nastao iz želje da se oformi regionalni profesionalni simfonijski orkestar i da se kreira projekat koji poziva na novu vrstu komunikacije.

Foto: Margaret Maladruccolo/DG

Portal Analitika