Scena

Francusko priznanje Branki Bogavac

11bogavac
M
inistarstvo kulture Francuske  dodijelilo je Branki Bogavac visoko prizananje  ORDEN VITEZA UMJETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI, jedno od četiri važna odlikovanja Francuske. U čestitki, koju joj je tim povodom uputila ministarka kulture  Oreli Filipeti, između ostalog, se kaže: šaljem vam iskrene čestitke i posebno sam srećna što mogu da istaknem vaš doprinos i vaš anagažman u korist kulture naše zemlje.

Francusko priznanje Branki Bogavac
Portal AnalitikaIzvor

U izjavi za  medije, povodom dobijanja ovog priznanja,  Branka Bogavac kaže:

Priznanje koje sam dobila od  Ministarstva kulture Francuske za mene je velika radost.  Vijest me zatekla na autobuskoj stanici u Budvi, i prvu radost sam podijelila sa mojom kćerkom Milenom i mojim prijateljem Mirašem Martinovićem, upravo u trenutku kada smo trebali da krenemo za Cetinje, na susret s Dimitrijem Popovićem.

Poseban je osjećaj biti nosilac ordena Vitez umjetnosti i književnosti, koje su dobila značajna imena  sa evropske i svjetske kulture scene. Sa jugoslovenskih prostora  ovo priznanje je dobio je Predrag Matvejević  Danilo Kiš.

Kada sam prisustvovala ceromnijalu uručenja ovog priznanja Danilu Kišu, nijesam ni sanjala da će isto priznanje biti meni dodijeljeno.

Moj višedecenijski kulturni  angažman u Parizu imao je dobre namjere i želje da povežem umjtenike sa prostora bivše Jugoslavije sa Parizom i francuskim umjetnicima. Sa druge strane, afirmisala sam frrancusku literaturu kroz brojne intrevijue, koje sam napravila sa njenim stvaraocima. Francuzima, ali i onima koji žive u Francuskoj. Radila sam to kao direktor Kulturnog centra Srbije i Crne Gore, ali i osobno, iznalazećui razne načine i mogućnosti povezivanja literatura i kultura zemalja i naroda.

Francuska kultura ima dugu tradiciju i Francuzi znaju da vrednuju ono što zaslužuje vrednovanje, pa su tako prepoznali moj rad, koji je prije svega bio pošten, a  vjerujem i kvalitetan. Teško da je u Francuskoj moguće zamisliti određena lobiranja, uticaje na žirije, selektore i sl.  Tamo se vrijednuju vrijednosti. Pa je i sa te strane, za mene, ovo priznanje od velikog značaja.

Jednom riječju, doživljavam ga kao krunu mog cjelokupnog višedecenijskog rada. I zaista sam srećna zbog činjenice da me ta vijest zatekla u Crnoj Gori.

Zanm da će i ovdje obradovati sve moje drage prijatelje i sve one koji respektuju moj rad.

 

 

Portal Analitika