Scena

„As pik“ na Sceni 213 u Nikšiću

2205aspik
B
ioskopska premijera crnogorskog dugometražnog igranog filma „As pik - loša sudbina“, u režiji Draška Đurovića, biće priređena 8. avgusta, u 20. 30 sati, na Sceni 213 u Nikšiću, piše Pobjeda. Nakon premijernog prikazivanja, „As pik“ će u istom terminu na repertoaru Scene 213 biti do 14. avgusta.

„As pik“ na Sceni 213 u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Film je premijerno prikazan prošle godine na Montenegro film festivalu u Herceg Novom, a posljednju godinu učestvovao je na festivalima u Mojkovcu, Staroj Zagori, Skoplju, Mostaru, Nišu, Parizu, Stokholmu i Moskvi. Sljedeće festivalsko prikazivanje „As pik“ će imati 22. avgusta, u okviru Sarajevo film festivala.

„As pik“ je ljubavna priča, sa elementima akcije i komedije mentaliteta, u kojoj se prepliću motivi savremene društvene stvarnosti. Reditelj Draško Đurović ranije je objasnio da je u njegovom novom ostvarenju riječ o mješavini filmova po romanima Voltera Skota i filmova B produkcije sedamdesetih godina, u kojem Ajvanhoa ne igra Robert Tejlor, već crnogorski glumac Branimir Popović, a umjesto Lija Marvina pojavljuje se Majkl Madsen. Ovoga puta je, kako je istakao, odustao od komedije kao bazičnog žanra u svojoj poetici i ostavio samo cinizam. Reditelj je rekao da je namjeravao da snimi staromodan film, sa kostimima, scenografijom i pričom smještenom u devetedete godine prošlog vijeka.

- Pokazalo se da su devedesete danas politički, estetski i socijalni hit. Upravo iz tog razloga sam insistirao na prikazivanju cinizma sa kraja 20. vijeka na Balkanu – rekao je Đurović.

Film „As pik“ dobio je poziv za učešće na više stranih festivala, prije svega zbog glumačke postave u kojoj su holivudski glumac Majkl Madsen, čarobnjak iz filma „Hari Poter i vatreni pehar“, srpski glumac Peđa Bjelac i pripadnik KGB-a iz „Muzičke kutije“ Koste Gavrasa, Rus Georgi Pusep. Pored njih, u filmu igraju i Branimir Popović, Mladen Nelević, Ana Vujošević, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Danilo Čelebić, Dragan Račić, Slavko Klikovac, Vojo Krivokapić, Miro Nikolić, Dragiša Simović i drugi. Direktor fotografije bio je Savo Jovanović, tonski snimatelj Nenad Vukadinović, kostimograf Slobodanka Seka Martinović, scenograf Mia Karailo, a montažer je Mustafa Preševa.

Draško Đurović je ranije najavio da sa scenaristom filma „As pik“ Obradom Nenezićem planira da snimi priču sa radnjom u Perastu u 19. vijeku i mnoštvom „intriga, ubica u mantijama i lažnih grofica“. Za ulogu lažne grofice u tom filmu je, kako je kazao, zainteresovana holivudska glumica Mila Jovović.

- Pretpostavljam da će proces nalaženja para trajati dugo, duže nego kada bih snimao priču o životu bivšeg radnika i njegove ćerkice u postindustrijskom gradu bez budućnosti. To bi oduševilo filmske fondove, ali mene to ne inspiriše, jer volim kolor neba i mora – izjavio je Đurović za regionalne medije.

Bioskopskom distribucijom filma „As pik“, reditelj Draško Đurović ispuniće ključni uslov za izbor crnogorskog kandidata za nagradu Američke filmske akademije Oskar, u kategoriji za najbolji strani film u 2013. godini. Podsjetimo, Ministarstvo kulture Crne Gore je 1. avgusta pozvalo domaće filmske producente da do 20. avgusta prijave film za izbor kandidata za Oskara.

Prema pravilima Američke akademije, crnogorski producenti mogu prijaviti film koji je javno prikazan u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu, u periodu između 1. oktobra 2012. i 30. septembra 2013. godine.

U ovom trenutku, jedino film „Posljednje poglavlje“ Nemanje Bečanovića, ispunjava ključne uslove za kandidaturu, budući da je u januaru ove godine imao bioskopsku distribuciju u Podgorici.

Nakon sedam dana prikazivanja na Sceni 213, Bečanovićevom filmu pridružiće se i „As pik“, a šansu za Oskara mogli bi imati i „Mora ljubavi“ Đorđija Mirovića i „Mali ljubavni bog“ Željka Sošića, ukoliko narednih dvadesetak dana budu prikazani u nekoj od crnogorskih sala koje imaju uslove za projekciju filmova.

Portal Analitika