Scena

Don Brankovi dani muzike: Pijanistički vatromet u crkvi Sv. Duha

0208SimonTrpceski
M
akedonski pijanista Simon Trpčeski održaće resital u kotorskoj Crkvi Sv. Duha u nedjelju 04. avgusta u 21 sat.

Don Brankovi dani muzike: Pijanistički vatromet u crkvi Sv. Duha
Portal AnalitikaIzvor

Na koncertu, koji je nazvan Pijanistički vatromet, pijanista će izvesti Tri intermeca i Varijacije i fugu na Hendlovu temu Johanesa Bramsa, potom Večeri u Beču i drugu Mađarsku rapsodiju Franca Lista.

Pijanista Simon Trpčeski nastupiće i u ponedjeljek 5. avgusta sa našim proslavljenim violinistom Romanom Simovićem, takođe u crkvi Sv. Duha od 21h, u okviru koncerta Gromovi u helijumu.

Trpčeski važi za umjetnika besprijekorne tehnike i delikatne izražajnosti. Diplomirao je klavir u klasi prof. B. Romanova na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Dobitnik je više prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima, kao i priznanja: „Mladi umjetnik“ Kraljevskog filharmonijskog društva (Velika Britanija), Predsjednički orden zasluga za Makedoniju i Nacionalni umjetnik Makedonije. Širom svijeta održava resitale, nastupa s orkestrima i kao član kamernih ansambala.

Ostvario je saradnju s brojnim svjetski poznatim orkestrima, kao što su Londonski simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, Koncertgebau orkestar (Holandija), Ruski nacionalni i Orkestar Boljšoj teatra (Moskva), Kraljevska filharmonija (Stokholm), zatim filharmonije Njujorka, Los Anđelesa, Bostona, San Franciska, Čikaga, simfonijski orkestri Hong Konga, Sidneja, Novog Zelanda. Sarađivao je sa dirigentima, među kojima su V. Aškenazi, M. Alsop, G. Dudamel, L. Mazel i dr.

Pijanista Simon Trpčeski nastupiće i u ponedjeljek 5. avgusta sa našim proslavljenim violinistom Romanom Simovićem, takođe u crkvi Sv.Duha od 21h, u okviru koncerta Gromovi u helijumu.

Portal Analitika