Scena

„Falsifikator“ otvorio Hercegnovski filmski festival: Plemenita misija filma

0208HNfestival
H
ercegnovski filmski festival - Montenegro film festival otvoren je večeras (1. avgust) na Kanli kuli projekcijom filma „Falsifikator“, u režiji Gorana Markovića. Bilo je planirano da 27. izdanje značajne filmske smotre otvori holivudski producent Branko Lustig, koji, nažalost, zbog zdravstvenog stanja nije mogao doputovati u Crnu Goru, piše Pobjeda.

„Falsifikator“ otvorio Hercegnovski filmski festival: Plemenita misija filma
Portal AnalitikaIzvor

U pismu koje su pročitali glumci Danilo Čelebić i Andrea Mugoša na svečanosti otvaranja Festivala, Lustig je izrazio žal što nije mogao da „odgovori divnoj obavezi, da lično otvori ovaj vrijedni festival“.

- Uvjeren sam da ovaj festival predstavlja učinkoviti momenat u plemenitoj misiji širenja filmske umjetnosti, te da će poslije gledanja filmova vaše selekcije gledaoci biti mudriji, snažniji, a samim tim i bolji ljudi - poručio je Lustig.

Operski pjevači Olivera Tičević i Vladimir Andrić izveli su crnogorsku himnu. Među zvanicama na Kanli kuli bili su ministar kulture Branislav Mićunović i predsjednik hercegnovske opštine Dejan Mandić, ali se oni ove godine nijesu obratili publici koja je do posljednjeg mjesta ispunila gledalište.

Projekcijom filma „Falsifikator“, u režiji Gorana Markovića, počeo je glavni takmičarski program. Sjajnu glumačku ekipu filma čine: Tihomir Stanić, Branka Katić, Dragan Petrović, Momčilo Pićurić, Dražen Pavlović, Sergej Trifunović i Goran Navojec. Nakon „Falsifikatora“ prikazan je rumunski film „Roker” u režiji Mariana Krisana.

Program dokumentarne selekcije počeo je na Trgu Belavista specijalnom projekcijom filma „Valter“ u režiji Andreja Aćina. Projekcija je svojevrsna posveta umjetničkoj ličnosti Velimira Bata Živojinovića. Selekciju dokumentarnih filmova, u okviru koje će biti prikazano 38 ostvarenja iz 30 zemalja, priredio je Vladimir Perović, a program su otvorili umjetnički direktor i selektor Festivala reditelj Srdan Golubović i predsjednik Savjeta Festivala Stevan Koprivica. Revijalni program na tvrđavi Forte mare otvoriće u petak film „Samo Bog prašta”, Nikolasa Vinding Refna. Selekciju studentskih filmova, koju čine 23 studentska ostvarenja sa 10 akademija iz regiona, u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta takođe u petak otvoriće filmovi studenata Akademije dramskih umetnosti Beograd.

Do 7. avgusta publika će na četiri scene biti u prilici da pogleda više od 80 filmskih ostvarenja. Van konkurencije biće prikazani: dokumentarno-biografski film o Njegošu „Noć skuplja dva vijeka“ Branka Baletića, ovogodišnji kanski pobjednik „Plavo je najtoplija boja“, Abdelatifa Kešiša, „Prošlost“ Ašgara Farhadija, „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića i „Kongres“ Arija Folemana.

Žiri i nagrade

Žiri glavnog takmičarskog programa čine makedonska glumica i producentkinja Labina Mitevska, filmski i dramski autor Milica Piletić i Nikola Ležaić reditelj iz Beograda. Nagrade koje će biti dodjeljene su Velika zlatna mimoza –Gran pri za najbolji film, kao i Zlatne mimoze za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, scenario, kameru. Predviđena je i Nagrada fondacije „Živko Nikolić“, kao i nagrade za najbolji studentski i dokumentarni film. Filmski festival Herceg Novi i Centar film –Beograd dodijeliće nagradu „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala.

U trci za nagradu 10 filmova

Glavni program festivala ima 15 filmova, od čega 10 u konkurenciji za festivalske nagrade, i pet koji su van konkurencije. Osim „Falsifikatora“ i „Rokera“ koji su prikazani večeras za nagrade će se boriti „Ljudožder vegetarijanac“ Branka Šmita, „Odumiranje“ Miloša Pušića, „Tango Abrazos“, Metoda Peveca, „S/Kidanje“ Koste Đorđevića, „Salvo“ Fabija Grasadonija i Antonija Pjace, „Kalup“ Alija Ajdina, „Svećenikova djeca“ Vinka Brešana i „Ćerka“ Tanosa Anastopoulosa.

Portal Analitika