Scena

Jasna Đuričić dobitnica nagrade za dramsko stvaralaštvo „Grad teatar“

3107jasna-djuriicic-1
Ž
iri za dodjelu nagrade za dramsko stvaralaštvo "Grad teatar" koji je radio u sastavu sastavu Jelena Kajgo - dramaturg i direktor Bitefa, predsjednik, Jasen Boko - dramaturg i pozorišni kritičar i Mladen Nelević - glumac, članovi, jednoglasno donio odluku da nagrada za 2013. godinu pripadne glumici Jasni Đuričić.

Jasna Đuričić dobitnica nagrade za dramsko stvaralaštvo „Grad teatar“
Portal AnalitikaIzvor

U obrazloženju ove odluke se navodi:

Jasna Đuričić je glumica izuzetno upečatljive i snažne scenske pojave. Svojim svedenim, a izuzetno uzbudljivim glumačkim sredstvima, ona kreira likove koji asociraju na najbolju tradiciju nemačkog dramskog teatra. Harizmatična, osobena, hrabra u pristupu novim formama, Jasna Đuričić je glumica koja beži od klišea, stereotipa i ustaljenih pozorišnih konvencija, te tako pripada onom odbranom delu glumačke profesije koje pozorište reformiše i vodi napred.

Glumačku kreaciju Jasne Đuričić publika „Budva grad teatra“ mogla je da vidi nedavno u predstavi Višnjik u režiji Dejana Mijača, kao i u ranijim koprodukcijama “Montenegrini” i „Pad“. Ipak rad ove glumice u velikoj meri obeležio je ovogodišnji, dvadeset sedmi festival, na kome je učestvovala sa čak tri pozorišna ostvarenja – predstavama Brod za lutke, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Prst Bitef teatra iz Beograda, u režiji Ane Tomović, kao i predstavi Odisej teatra Ulyses na Brionima, u režiji Aleksandra Popovskog.

Budvanska publika je tako ove godine mogla da stekne dobar uvid u raznovrsnost, osobenost i bogatsvo scenskog jezika koji karakteriše pozorišni izraz Jasne Đuričić.“

Planirano je da nagrada bude dodjeljena za Dan opštine Budva, 22. 11. 2013. godine.

Portal Analitika