Scena

Barski ljetopis: Sinoć Bakić i Blejk, danas Zijah Sokolović

3107-Bar
P
odgoričanka Tanja Bakić, poetesa, prevodilac i esejista predstavila je sopstveno stvaralaštvo sinoć na 26 “Barskom ljetopisu”, u razgovoru sa moderatorkom iz Bara Milicom Vukmanović Jovanović.

Barski ljetopis: Sinoć Bakić i Blejk, danas Zijah Sokolović
Portal AnalitikaIzvor

Osim o različitim književnim i publicističkim poljima djelovanja Bakić, poseban akcenat tokom večeri je dat na njenu poeziju čija je uporišna tačka pjesništvo Vilijema Blejka, odnosno na njene dvije knjige - “Bolesna ruža” i “Svilene cipelice”.

Na pitanje zbog čega su njene pjesme krenule sa te adrese i izvorišta, odgovorila je kako joj je “već na prvo čitanje Blejka sve bilo jasno”.

- Jednostavno sam odreagovala, nisam imala pitanja ‘zašto’, a svako dublje čitanje dovodilo me do novih odgovora i pitanja. ‘Bolesna ruža’ je hommage pjesmama iskustva, a pošto su nevinost i iskustvo dva ključna stuba Blejkove filozofije, drugom knjigom ‘Svilene cipelice’, u kojoj sam pričala o nevinosti u formi poezije, željela sam da završim sa mojim odnosom prema Blejku”, istakla je Bakić.

Na programu Barskog ljetopisa večeras je monodrama Zijaha Sokolovića ”Međuigre 0-24”.

“Međuigre” su sastavljen od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u kratke priče, od kojih nekoliko čini okosnicu kabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave.

Osnovna ideja “Međuigri 0-24” je da u galopu civilizacije i poplave kapitalizma čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Predstava se bavi besmislenošću i manjkom logike ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, da mu je to prirodno stanje, i da se to ne može izliječiti, ali se može ublažiti.

Kako stoji u brojnim kritikama ove predstave, “kralj kabarea” Zijah Sokolović, bez pomoći svjetlosnih efekata, zvučnih ili drugih kulisa, drži pažnju gledalaca zato što je njegov komad zapravo nemilosrdno razgolićavanje života!

Predstava počinje na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u 22 sata.

 

Ž. Milović

Portal Analitika