Scena

Autorsko veče Tanje Bakić i koncert Bereznitskog i Popović

3007bakic1
A
utorsko književno veče na XXVI festivalu “Barski ljetopis” imaće Podgoričanka Tanja Bakić, koja na crnogorskoj literarnoj sceni slovi kao jedna od najdarovitijih pjesnikinja mlađe generacije, a uspješno se bavi esejistikom i prevodilaštvom.

Autorsko veče Tanje Bakić i koncert Bereznitskog i Popović
Portal AnalitikaIzvor

Program posvećen njenom stvaralaštvu održaće se na platou ispred Dvorca kralja Nikole, večeras u 21 sat, a moderator je poetesa iz Bara Milica Vukmanović Jovanović, uz uvodno slovo urednice programa Mile Čordašević.

Tanja Bakić je magistarka književnih nauka, profesorica engleske književnosti i jezika i nastavnica francuskog jezika. Na književnom planu potpisuje četiri objavljene zbirke poezije i knjigu stihova na engleskom jeziku. U 2008. godini pojavila se kao autorka knjige o pop pjevačici Madoni pod nazivom „Madonna robinja ili kraljica“, kao i teksta za “Oktoihov” turistički vodič kroz Crnu Goru, a naredne godine sastavila je i uredila, dobrim dijelom i prevela, antologiju svjetske ljubavne lirike „Ako znadeš ljubav šta je“ i priredila knjigu „Bonton: pravila lijepog vladanja i ponašanja“.

Njene pjesme, u kojima je jedna od uporišnih tačaka poezija Vilijema Blejka, prevedene su na sedam svjetskih jezika i uvrštene u nekoliko internacionalnih antologija. Za poeziju, koja je vizualizovana i izvođena u obliku performansa, 2008. dobila je u Novom Sadu nagradu “Joan Flora2. Poznata je kao prevodilac sa engleskog jezika, naročito pjesnika metafizičara i romantičara.

Večeras u 22 sata, u balskoj sali Dvorca kralja Nikole, na programu Ljetopisa je koncert dua viola - klavir Mikhaila Bereznitskog i Marije Popović.

3007bakic

Bereznicky je jedan od najboljih violista u svijetu, a zbog virtuoznosti, moćnog temperamenta i prefinjene lirike, te revolucionarne avangardne ideje, stavljaju ga u red sa najboljim svjetskim muzičarima.

Violu je počeo da svira tek u 26. godini, a diplomirao je violinu na Moskovskom konzervatorijumu. Pobjednik je međunarodnog takmičenja kamerne muzike “V. Bellini” u Italiji, 1990, laureat međunarodnog takmičenja violista L.Tertis u Engleskoj (1997), a takođe je i prvi ruski violista koji je osvojio nagradu na tom takmičenju od 1980. godine, kada je takmičenje osnovano. Pobjednik je i međunarodnog takmičenja violista u Moskvi. Mihail Bereznjicki je docent na Moskovskom konzervatorijumu, dobitnik priznanja Zaslužni umjetnik Rusije, i član žirija mnogih međunarodnih takmičenja.

Pijanistkinja Marija Popović je rođena u Kotoru, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Školovanje je nastavila u Kijevu, na konzervatorijumu “Čajkovski”, gdje je diplomirala, pa potom završila postdiplomske studije i postala asistent.

Nastupala je na brojnim takmičenjima i festivalima u zemlji i inostrantsvu i osvajala visoka priznanja. Od 2007. godine nastupa u raznim kamernim ansamblima. Na repertoaru ima preko pedeset sonata za klavir i gudačke instrumente.

Ž. Milović

Portal Analitika