Scena

“Sutra (ni)je novi dan” na programu Grada teatra

2807sutrapredstavaok
U
ponedjeljak 29. jula, sa početkom u 22 časa, na sceni između crkava biće izvedena predstava „Sutra ni(je) novi dan“  Exit teatra iz Zagreba. Predstava je autorski projekat Ivice Bobana i glumaca.

“Sutra (ni)je novi dan” na programu Grada teatra
Portal AnalitikaIzvor

“Sutra (ni) je novi dan! je predstava o nizu naših problema, konflikata  i dilema, otkačena  i vesela, tužna i potresna, smiješna i gorka, za mlade i stare”, kaže Boban.

Na tragu uspjeha predstave Kako misliš mene nema?! (odigrane preko 250 puta) Boban i Teatar EXIT predstavljaju tri nova mlada glumca - Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk. Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi  transformišu u niz različitih likova i karaktera.  Vidjećete ih  do grla u problemima, u suludim situacijama i interakcijama, sa svakovrsnim unutrašnjim i vanjskim konfliktima… i deliktima! Predstava je prilika da ih upoznate, da čujete njihove sulude, smiješno-gorke i potresne priče… jer i vas se tiču.

U dva sata virtuozne turbo igre, oni će vam pričati o svojim željama i promašajima, o susretima, mimoilaženju i razilaženju, o samoći i čežnjama, o jalovim savjetima, konceptima i receptima… Predstava je živa vivisekcija problematične stvarnosti koju živimo i načina kako bježimo od nje.

Predstava svjedoči o mladim ljudima  bez perspektive - bez posla, stana, i osnovnih egzistencijalnih uslova, zrelim ljudima opterećenim kreditima, otkazima, nemaštinom i raspadanjem porodice i o starcima s bijednim penzijama, suočenim  sa bolešću i blizinom smrti: Želimir je klinac iz kvarta. Odrastao je bez roditelja u domu i sada preživljava tako što krade po tramvajima i bavi se džeparenjem.  Krešo je zapustio studije zbog teških životnih prilika i postao zavisnik o kompjuterskim igricama, Laki, njegov prijatelj iz škole postao je iz kompleksa manje vrijednosti zavisnik o teretani, vježbanju, steroidima i ženama, Vanesa radi na štandu i ima od djetinjstva problema sa agresivnošću, dok njena prijateljica Miki prazninu u puni kao "šaptačica muškaraca" i nimfomanka, a duboko u sebi čezne za pravim odnosom, toplinom i ljubavi. Dementni stari Slavko, penzionisani profesor skuplja boce kako bi bio koristan i "jer svaka kuna dobro dođe", a njegovoj ženi Slavici postalo je preteško i želi da se sjutra više ne probudi, Anita, Slavkova i Slavičina unuka, je diplomirala farmaciju, ne može naći posao i nada se ljubavi sa Krešom, Vinko, otpušten kao tehnološki višak, radi sve što mu ponude da prehrani ženu i djecu s kojima  živi u 20 kvadrata i bijesan je na državu i banke.

Takođe, sjutra će sa početkom u 21 čas u crkvi Santa Marija biti otvorena izložba „Errors Allowed“ (Dozvoljene greške), rađena u saradnji sa galerijom „Strategie Art“ iz Beograda. Na ovoj izložbi svoja djela će predstaviti Maja Skovran, Tamara Miodragović i Uroš Stomard.

Skovran je diplomirala slikarstvo u klasi prof Stojana Ćelića u Beogradu i magistrirala u klasi prof. Milice Stefanović.  Specijalističke studije završila u Italiji i Nemačkoj. Na Internacionalnoj laboratoriji komunikacija završila je specijalizaciju iz oblasti jezika i italijanske literature, arheologije, likovne umjetnosti, filma, istorije i savremene sociologije, kao i na projektima teatra i video kinematografije.

Kao urednik i kritičar u Radio-televiziji Srbije autor je velikih projekata i serijala o najznačajnijim domaćim i svjetskim umjetničkim projektima, umjetnicima, teoretičarima... O njenom radu pisali su akademik Dragoslav Srejović, prof. Slobodan Lazarević i drugi. Član je ULUSa i LADe, SEC (Societe Europeen de la Culture) i Evropskog udruženja novinara frankofona. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima su i nagrada "Moša Pijade" i "Mića Popović". Za njen rad država Italija proglasila ju je Vitezom Kulture.

Tamara Miodragović i Uroš Stomard će se predstaviti projektom Novi prostor umetnosti, koji je nastao kao promišljanje umetnika NVO K42p, a sve u želji da se prevaziđu kulturološke barijere koje su umjetnicima Balkana ne svojom voljom nametnute u prethodnih 20 godina.

Izložba će biti otvorena do 9. avgusta.

Portal Analitika