Scena

Izložba Mihaila Jovićevića za Njegošev jubilej u NB

1807Mihailo
J
edan od najpoznatijih savremenih crnogorskih likovnih stvaralaca, Mihailo Jovićević, predstaviće se večeras izložbom pod nazivom „Njegoševa nebeska svjetlost“ koja će u 20 časova biti otvorena u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju.

Izložba Mihaila Jovićevića za Njegošev jubilej u NB
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o jednom u nizu programa kojim NB „Đurđe Crnojević“ obilježava 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Mihailo Jovićević je rođen 1939. godine. Završio je čuvenu Srednju umjetničku školu u Herceg Novom i Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Slikarstvo je studirao kod Mila Milunovića, a konzervaciju u klasi Milorada Medića kod koga je i magistrirao. Bio je profesor na Kulturološkom i Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, kao i na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Danas je redovni profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici.

Do sada je imao više od 20 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je i Trinaestojulske nagrade. Izuzetan opus Mihaila Jovićevića danas čini više od 10.000 radova, koji su rađeni u različitim tehnikama i materijalima.

Foto: pobjeda.me

Portal Analitika