Scena

"Tito. Če. Ikone" Branka Lenarta u Ateljeu Dado

0907tito
I
zložba fotografija „Tito. Če. Ikone“ čiji je autor poznati savremeni umjetnik Branko Lenart biće sjutra otvorena u Ateljeu Dado na Cetinju, u 20 časova.

"Tito. Če. Ikone" Branka Lenarta u Ateljeu Dado
Portal AnalitikaIzvor

Prvi put će zajedno biti predstavljena djela iz dva ciklusa – „Tito“ nastala od 1980-1983. godine, i „Če Gevara“ iz 2006. godine, a izložba će biti otvorena do 1. avgusta.

- Postavljene u kontekst iste izložbe ove dvije harizmatične ličnosti - osobe „čvrstog, stoičkog karaktera“ koje su se borile pod istim ideološkim simbolom – crvenom zvjezdom i postale „zaštitni znak“ jednog vremena i posebnog čitanja određenih istorijskih identiteta „društva nominalne jednakosti“, danas u vrijeme hibridne kulture i „hibridnih identiteta suprotstavljanja u realnom vremenu“ upućuju na drugačije čitanje onoga što je tada bilo zasnovano na ideji o (načelnoj) ravnopravnosti i blagostanju za sve... Mogućnost da se posjetilac izložbe susretne sa „ovom dvojicom“ u kondenzovanoj interpretaciji Branka Lenarta svakako je izuzetna prilika da se taj ogromni balast značenja refokusira, „pomiri“ i sagleda – zapisala je Mirjana Dabović – Pejović o ovoj izložbi.

Branko Lenart rođen 15. juna 1948. u Ptuju, u Sloveniji, a njegova porodica je šest godina kasnije emigrigala u Grac, u Austriju. Od 1968. je član avangardne asocijacije Forum Stadtpark. Master studije u Gracu pohađao je od 1972–1978, azatim 1980. godine studijski boravio u Radionici Apeiron, u Njujorku. Usavršavanje je nastavio u La Rošelu, Arlsu, Oksfordu, Rimu, Parizu, Londonu, SAD i Izraelu. Osnivač je i prvi predsjednik kulturne asocijacije Artikel-7 koja okuplja slovenačke umjetnike iz Štajerske. Sarađivao je na brojnim umjetnikim projektima, predavao fotografiju na Školi za umjetnost i dizajn i na Univerzitetu Primjenjenih nauka Joaneum u Gracu. Izlaže od 1968. godine i učesnik je brojnih grupnih i samostalnih izložbi širom Evrope i Sjeverne Amerike. Njegovi radovi nalaze se i u brojnim monografijama, u nacionalnim i internacionalnim kolekcijama uključujući Muzej Albertina u Beču, Fotografski arhiv u Trstu, Arhitekturni muzej u Ljubljani, Nacionalnu biblioteku u Parizu, Fondaciju Huan Miro u Barseloni, Umjetnički muzej Lentos u Lincu, Muzej umjetnosti i istorije u Frajburgu, Muzej fotografije Andre Viljers u Muginu, Muzej Moderne u Salcburgu, Novu galeriju Univerzitetskog muzeja Joaneum u Gracu, Salon Remerquelle u Beč; Salon Fotografis u Banci Austrije u Beču i Fondaciju Inge Morat u Njujorku. Živi i radi u Gracu i Piranu.

Portal Analitika