Scena

KOTOR ART: Maša i Pipi na kotorskim pjacama i Ljetnjoj pozornici

kodjecijifest
M
oskovski teatar Kukol izvešće predstavu „Maša i medvjed“ na Pjaci od kina od 20 časova, dok će Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba igrati „Čudesni svijet brojeva“ na Ljetnjoj pozornici od 21:30 časova, u okviru glavnog programa 21. Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

KOTOR ART: Maša i Pipi na kotorskim pjacama i Ljetnjoj pozornici
Portal AnalitikaIzvor

Švembergerova „Maša i medvjed“ je vesela i prijatna, ali istovremeno i veoma dirljiva priča, čiji je prevod, dramatizaciju i režiju za ovu priliku radio Vladimir Gusarov. Svjetlo potpisuje Kiril Nečuškin, zvuk Nikolaj Afanasijev, kostime Žana Jegorova, a vođa tima je Rita Grigorjan. U 45-minutnoj predstavi za djecu stariju od tri godine igraju Elena Kozlova, Tamara Kostočkina, Aleksej Potselujev i Marina Miler.

0707masaPredstavu „Čudesni svijet brojeva“ Aleksandra Ivanova režirao je Sunny Suninsky, dok je scenografiju i kostime uradila Martina Karla Franić, dizajn svjetla Olivje Marečić, muziku komponovao Neven Frangeš, a tekstove songova uradila Nevenka Videk. Kroz magičnu zemlju Brojlend publiku stariju od pet godina vodiće Ana Marija Bokor, Natalija Đorđević, Gorana Marin i Drago Utješanović.

U pratećem programu večeras će na Trgu od oružja od 20 časova mališani iz Vrtića „Radost“ iz Kotora i njihovi prijatelji iz Hrvatske izvesti program „U svijetu postoji jedno carstvo“. U crkvi Svetog Duha od 21 čas nastupiće orkestar Muzičke škole za talente „Andre Navara“ iz Podgorice. Pola časa kasnije KUD „Nikola Đurković“ iz Kotora izvodiće narodne igre i pjesme na Trgu od oružja. Od 22 časa u Atrijumu kotorskog Kulturnog centra biće izvedena predstava „Opsesija – Pikaso i Dora Mar“, koju će igrati polaznici Dramske sekcije Gimnazije „Slobodan Cerović“ iz Nikšića.

Sjutra će u glavnom programu takođe biti izvedene dvije predstave. Pozorištno društvo iz Ćivete, u saradnji sa engleskim pozorištem The Egg at Theatre Royal iz Bata, igraće predstavu „Vjetar“ u Kulturnom centru od 20 časova. Guljelmo Papa je autor teksta, dramatizacije i reditelj komada namijenjenog djeci starosti od dvije do šest godina. „Vjetar“ govori o odnosu čovjeka i žene, dok stoje iza dva prozora, koje vjetar otvara i zatvara. Osim Pape, komad izvode Ticijano Popoli i Fabijana Đordano.

Teatar za djecu i mlade iz Skoplja izvešće čuvenu priču o pjegavoj djevojčici, Pipi Dugoj Čarapi na Ljetnjoj pozornici od 21:30 časova. Roman Astrid Lindgren dramaturški je obradio i adaptirao Bojan Trifunovski, a režirala Dragana Miloševski – Popova, uz asistenciju Dragane Stojčevske. U predstavi za starije od šest godina igraju Sonja Stamboldžioska, Emran Kurtišova, Martin Jordanoski, Ana Levajković - Boškov, Predrag Pavlovski, Tatjana Pavlovska - Kočovska, Miki Ančevski, Bojan Kirkovski, Vladimir Lazovski, Marija Đorđijovska i Dragan Dovlev.

0707pipiScenografiju je uradio Kiril Vasilev, uz pomoć Eneza Dearija, kostime Marija Pupučevska uz Martu Trendafilovu, a izradili ih Ljubica Velkova i Kerim Etem. Muziku je komponovao Marjan Nečak, koreografiju osmislila Simona Spirovska, dizajn tona uradio Angele Naskovski, a svjetla Oliver Stavrev.

Učenici OŠ „Risto Manojlović“ i polaznici dramskog studija KLAP iz Kolašina nastupiće sa predstavom „Marko Kraljević i Musa Kesedžija” na Trgu od oružja od 20 časova, u okviru sjutrašnjeg pratećeg programa. Od 20.30 časova na Pjaci od kina, splitska Produkcija Z izvešće ekološko-lutkarski mjuzikl „Keko Eko“, a u Crkvi Svetog Duha od 21 čas će nastupiti polaznici master klasa Arkadija Vinokurova iz Ukrajine i Georga Baha iz Austrije. Veče će zatvoriti Studio za balet i ples „Mala sirena“ iz Kotora, godišnjim koncertom na Trgu od oružja od  21.30 časova.

Portal Analitika