Scena

PG KULTURNO LJETO: Slike Anđelka Arnautovića u Modernoj galeriji

0307arnautovic
I
zložba slika Anđelka Arnautovića biće sjutra otvorena u Modernoj galeriji, u 20 časova, u okviru ovogodišnjeg Podgoričkog kulturnog ljeta.

PG KULTURNO LJETO: Slike Anđelka Arnautovića u Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Poznati slikar, koji već duže najčešće boravi i stvara u Budvi, podgoričkoj likovnoj publici će se predstaviti sa 43 slike nastale u posljednje dvije i po godine. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Petrica Duletić.

Anđelko Arnautović rođen je na Cetinju 1935. godine i završio Umjetničku školu u Splitu. Studije je pohađao na slikarskom odsjeku Filozofskog fakulteta u Nikšiću, a specijalizirao je zidno slikarstvo i unutrašnji enterijer u Parizu. Dobitnik je stipendije Saveznog ministarstva za kulturu, za usavršavanje slikarstva u Parizu. Bavio se umjetničkim i pedagoškim radom u Herceg Novom. Do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je ULUCG od 1963. godine.

- Atmosfera tišine, tajanstvenost tipično mediteranskih zakutaka, dali su umjetniku snagu da izrazi jedan fenomen omamljujući po svojoj suštini svedenom pričom, poetski i doživljeno. Figure smješta u pejzaž u kojem je sve istovremeno i realnost i iluzija. Sve je tu puno priča i snova. Sve je puno asocijacija, posebne svjetlosti i boja. I sve je opipljivo - a opet nekako fluidno i prividno... Pritom je Arnautović razvio svoj individualni, prepoznatljivi autorski izraz, kod kojeg uvijek insistira na autentičnosti vizije i na poetici iskaza, a naglasak stavlja na pomno izbrušeni likovni jezik - na formu, strukturu i materiju, ali isto tako i na površinu i njeno ekspresivno, asocijativno bogatstvo. Ipak, ovaj autor nikad ne propušta istaći, naročito u ovim radovima, svoju intimnu, emotivnu vezanost uz motiv – zapisala je Duletić u uvodnom tekstu za ovu izložbu.

Foto: montenegrina.net

Portal Analitika