Kultura

Sezona 2012/13 u CNP-u: Više predstava i premijera, manje posjetilaca

3006cnp
S
koro 40.000 gledalaca i 158 programa, od kojih pet premijernih naslova, rezultati su sezone 2012/13 Crnogorskog narodnog pozorišta.

Sezona 2012/13 u CNP-u: Više predstava i premijera, manje posjetilaca
Portal AnalitikaIzvor

Iz nacionalnog teatra ističu da su u sezoni koja je juče zvanično završena, imali i bogat muzički i filmski program, svojim produkcijama gostovali na drugim scenama u zemlji i regionu, kao i na festivalima.

- CNP je bio nosilac dva važna festivala: Bijenala crnogorskog teatra i 12. Međunarodnog muzičkog festivala A tempo. Premijerno je izvedeno pet predstava: „Ribarske svađe“ Karla Goldonija, u režiji Ane Vukotić (1. novembar), „Post scriptum“ po djelima Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić (27. novembar), „Egzistencija“ Edvarda Bonda, u režiji Radmile Vojvodić (31. januar), „Očevi su grad(ili)“ Borisa Liješevića (5. april), i „Žene koje čiste“ Žana Ženea, u režiji Selme Spahić (5. jun) – ističu iz pozorišta.

Pored uobičajene, uspješne saradnje sa Muzičkim centrom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom, CNP je realizovao programe i sa ambasadama Austrije, Mađarske, SAD, Srbije i Kanade, Francuskim institutom i Jazz Art-om.

U rezimeu sezone se dodaje da je od 158 programa koje je CNP realizovalo, 112 bilo dramskih, a repertoar su činile i reprize njihovih 15 produkcija i koprodukcija iz ranijih sezona. Osim podgoričke, vidjela ih je i publika u Ljubljani, Vraci (Bugarska), Užicu, Zenici, Mostaru, kao i u Kotoru, Herceg Novom, Cetinju, Budvi... S druge strane, na sceni pozorišta u Podgorici su gostovali: Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Gradsko pozorište Podgorica, Pozorište mladih iz Novog Sada, Centar za kulturu Tivat, Sarajevski ratni teatar i Festival MESS i Narodno pozorište Beograd.

3006cnp1Iz CNP-a podsjećaju da je praktično na samom početku sezone priređeno Bijenale crnogorskog teatra, na kome je u tri programa prikazano 13 predstava, kao i okrugli stolovi medija i kritike, pozorišni razgovori, debate, javna čitanja djela studenata Dramaturgije sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

I ove sezone april je bio u znaku A tempa, 12. Međunarodnog muzičkog festivala realizovanog u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore. Od 8. do 20. aprila priređeno je osam koncerata, pa su nastupili Crnogorski simfonijski orkestar, Mendelson trio, Vujadin Krivokapić i Ana Mihaljević, Crnogorski gitaristički duo, Robi Lakatoš i Gyass band, Step Afrika i Crnogorski horski ansambl.

Uz brojne nastupe Crnogorskog simfonijskog orkestra sa najznačajnijim domaćim i međunarodnim dirigentima i solistima, na Velikoj sceni CNP-a održani su koncerti koji su izazvali značajnu pažnju javnosti: Electronic beats, na kome su nastupili The Brand Brauer Frik, Karin Park i DJ Fil Lavin, tradicionalni Božićni koncerti na kojima su nastupili Crnogorski horski ansambl i Beogradski kamerni hor, koncert pod nazivom „Sloboda: Priče oslobođenog naroda“ koji je priredio Hor duhovne muzike Univeziteta Hauard iz SAD-a, koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra, a obilježeni su i Dani frankofonije. U saradnji sa Crnogorskom kinotekom organizovane su besplatne  filmske projekcije djela Žana Žaka Anoa, Klinta Istvuda, Fernanda Meirelesa, Stivena Frirsa i retrospektiva Krsta Papića. Održan je Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, filmski program festivala Odakle zovem kada su prikazana tri filma turskog reditelja Semiha Kaplanogloua, kao i dio 4. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Telekom UnderhillFest.

Iz CNP-a ovog puta nisu predstavili ekonomske pokazatelje sezone, tačnije (eventualnu) zaradu ove teatarske kuće.

Podsjećamo, u sezoni 2011/12 u CNP-u je priređeno 183 programa: 111 pozorišnih, takođe sa pet dramskih premijera, a ostalih 72 su bili koncerti, filmske projekcije, izložbe, promocije knjiga, javna čitanja drama, koje je pratilo 41.500 gledalaca.

Portal Analitika