Scena

Slike Boba Slovinića u Kući Rista Ratkovića

1906sloboslov
I
zložba radova renomiranog crnogorskog slikara i likovnog kritičara Slobodana – Boba Slovinića biće sjutra otvorena u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, u 20 časova.

Slike Boba Slovinića u Kući Rista Ratkovića
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom biće predstavljene 32 slike rađene tehnikom ulje na platnu, koja pripadaju ciklusima „Le Corps“ (1988-2013) i „Mare Montenegro“ (2001-2013). Izložbu će otvoriti Abaz Dizdarević, direktor Ratkovićevih večeri poezije.

- Kao vješti arhitekta, Slovinić u kontinuiranim decenijskim ciklusima, gradi svoje svjetove i hvata čovjeka u grču, letu, skoku, zamahu i pokretu, zapliće ga i obavija mrežama faša, kaiševima, prutevima, stegama predrasuda, strepnji, strahova, sumnji, pitanja i zagonetki, otkrivajući nam slabosti i nesavršenosti najsavršenijeg bića na planeti, običnog malog čovjeka, koji je ipak samo dio ogromnog, još uvijek nedovoljno ispitanog kosmičkog prostranstva. Skulpturalna, bezglava tijela, andriodne strukture, govore o otuđenosti čovjeka u svijetu u čijem je centru, ali, u kojem se ne snalazi baš najbolje... Previše je sputanosti u njegovom kretanju, previše sukoba suprotstavljenih sila koje mu ne dozvoljavaju da napreduje u mjeri u kojoj bi trebalo/mogao - zapisala je istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović o Slovinićevim radovima.

Slobodan - Bobo Slovinić je rođen 1943. godine u Budvi. Diplomirao je 1966. godine na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi prof. Đorđa Krekića. Studijski je boravio u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, nekadašnjem SSSR-u i Španiji. Prvi put se predstavio 1961. na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici, a prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u glavnom gradu. Do sada je imao više od 40 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu brojnih slikarskih kolonija i osmislio više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Dobitnik je državnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine, član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. godine. Deceniju kasnije, izabran je za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Godine 1982. postao je član Udruženja umjetnika (Maison des Artistes) u Parizu. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom. Stalno živi i stvara u Podgorici, i povremeno u Budvi.

Izložba će trajati do 4. jula, a organizatori su

Centar savremene umjetnosti

Crne Gore i

Kuća Rista Ratkovića

u Bijelom Polju.

Portal Analitika