Scena

Djela čuvenog Henrija Mura u Galeriji "Miodrag - Dado Đurić"

1706henrimur
D
jela jednog od najznačajnijih britanskih umjetnika, vajara Henrija Mura, biće danas predstavljena na retrospektivnoj izložbi u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag - Dado Đurić” na Cetinju, od 20 časova.

Djela čuvenog Henrija Mura u Galeriji "Miodrag - Dado Đurić"
Portal AnalitikaIzvor

Izložbu „Henri Mur: Grafike i skulpture“ otvoriće ministar kulture Branislav Mićunović, a prisutnima će se takođe obratiti ambasadorka Velike Britanije Kejt Najt Sends, direktor Britanskog savjeta za Zapadni Balkan Toni O'Brajan, zatim Dejvid Mičinson - najbliži saradnik Henrija Mura i dugogodišnji direktor zbirki skulptura i grafika u Fondaciji Henri Mur, i direktor Narodnog muzeja Crne Gore mr Pavle Pejović.

Likovna publika biće u prilici da do 25. jula pogleda postavku kojom se prvi put u Crnoj Gori prezentuju djela jednog od najznačajnijih britanskih i svjetskih vajara 20. vijeka. Biće izloženo 80 grafika podijeljenih u osam cjelina: Tema odnosa unutrašnje i spoljašnje forme, Majka i dijete, Ležeća figura, Lobanja slona, Organska forma, Stounhendž, Ideje za skulpture i Životinje, kao i šest skulptura manjeg formata, vlasništvo Fondacije Henri Mur, koju je umjetnik osnovao 1977. godine. Grafike su nastale u periodu između 1949. i 1983. godine i izbor su iz veće kolekcije Britanskog savjeta, koju je Henri Mur poklonio ovoj organizaciji 1984. godine za 50 godina postojanja kao gest zahvalnosti za dugogodišnju podršku i saradnju.

- Još se sjećam kada me je Henri Mur zamolio da napravim selekciju grafika koje je želio da pokloni Britanskom savjetu za proslavu 50. godišnjice postojanja. Veliki dio izložbe u Crnoj Gori dio je ovog poklona. Većina Murovih skica, bilo na papiru, cink ploči ili litografskom kamenu, odnose se na ljudsku figuru ili neki njen aspekt.

Čitavog svog života, crtež je okupirao Murovu pažnju, kao nešto što je jednako važno koliko i samo klesanje i modelovanje u tri dimenzije. Dobra skica, kao osnova skulpture, bilo je njegovo čvrsto uvjerenje – zapisao je Mičinson povodom ove jedinstvene izložbe.

Za sjutra je u prostoru Galerije od 19 časova, najavljen razgovor o djelu Henrija Mura koji će pred publikom voditi Mičinson i Pejović.

Izložbu je pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore, a organizuje ga Britanski savjet u Crnoj Gori.

Portal Analitika