Scena

Četvrti Gest: Crnogorska iskustva i nove pozorišne tendencije

1206noviGest
Č
etvrti broj časopisa za pozorište, izvedbene umjetnosti i kulturu Gest, koji izdaje Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore, upravo je izašao iz štampe, sa specijalnim dodatkom posvećenim radovima Milije Pavićevića iz ciklusa „M.P. – A Time Odyssey“.

Četvrti Gest: Crnogorska iskustva i nove pozorišne tendencije
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz UDUCG, aktuelni broj otvaraju pozorišne kritike najnovije crnogorske pozorišne produkcije koje potpisuju Ana Tasić, Maja Mrđenović i Nataša Nelević. U tematu Pozorišni trendovi: novi konteksti razumijevanja i vrednovanja, slovenački kritičar Blaž Lukan, i rediteljka i direktorka BITEF-a Anja Suša, pišu o uslovljenosti pozorišnih trendova promjenama političkih i ekonomskih okolnosti, i o rizicima i prednostima „trendizacije“ pozorišta.

- Namjeravajući da doprinese prevazilaženju krize pozorišne javnosti u Crnoj Gori, koju prepoznajemo kao nemogućnost uspostavljanja otvorene i relevantne javne debate o pitanjima koja se tiču pozorišta, redakcija Gesta je pozvala aktere domaće pozorišne javnosti da uzmu učešće u anketi Pozorišna javnost – crnogorsko iskustvo, i njihovi odgovori su objavljeni u tematu posvećenom ovoj anketi. O novim dilemama sa kojima nas suočava prisistvo pozorišta na socijalnim mrežama i u onlajn okruženju, pišu Zorana Kralj i Maja Mrđenović u tematu Pozorište u onlajn okruženju. I u ovom broju Gest donosi tekstove o savremenim evropskim pozorišnim praksama koje ovoga puta potpisuju Radmila Vojvodić i Barbara Orel – ističu iz časopisa čija je urednica Nataša Nelević.

U novom Gestu su još tekstovi Svetlane Racanović o fenomenu „flanera“, kao i Jovana Čekića o uticaju novog kapitalističkog poretka na odumiranje narativa o super heroju Betmenu u rubrici Kulturo-logija. U rubrici Gledišta su prevodi teksta „Posthuman, itekako human: Ka ontologiji novih procesa“ Rosi Braidoti, i „Postdramski teatar i istrajnost fiktivnog svijeta: pogled iz Amerike“ američke teatrološkinje Ilinor Fuks.

- Gest u ovom broju prvi put „otvara svoje stranice“ za različita zapažanja o pozorištu, kako ljudi koji se pozorištem profesionalno bave, tako i studenata i ljubitelja pozorišta. Tako su se u ovoj rubrici našli tekstovi Stevana Koprivice, Ivane Dedić i Sanje Elezović, dok nas u rubrici Iz istorije crnogorskog pozorišta Milovan Radojević i Luka I. Milunović podsjećaju na zbivanja iz istorije crnogorskog pozorišta – navodi se u najavi 4. Gesta.

Portal Analitika